Geen exploitant? Dan valt na 17 jaar het doek voor de bewaakte fietsenstalling in het centrum van Emmen

De gemeente Emmen is met meerdere partijen in gesprek over het openhouden van de grote fietsenkelder in het Emmer centrum. Emmen draait tot nu toe op voor de kosten, maar omdat zij moet bezuinigen wil zij af van de exploitatielasten. Die bedragen een kleine 115.000 euro per jaar.

De entree van de bewaakte fietsenstalling in het Emmer centrum. Open en gratis te gebruiken sinds april 2003.

De entree van de bewaakte fietsenstalling in het Emmer centrum. Open en gratis te gebruiken sinds april 2003. Foto: DvhN

De fietsenkelder is te vinden aan de Wilhelminastraat, op het plein tussen wokrestaurant Flamingo en het overdekte winkelcentrum De Weiert. De stalling ging in april 2003 open en biedt plaats aan honderden fietsen. Het gebruik ervan is tot nu toe steeds gratis geweest en per jaar worden er zo’n 30.000 fietsen gestald.

In de kelder is ook een gratis toegankelijk openbaar toilet. Op topdagen, als er evenementen zijn, wordt dat zo’n tweehonderd keer per dag gebruikt.

Overgrote deel van de lasten zijn loonkosten

Emmen liet de kelder bouwen als extra service voor centrumbezoekers, om fietsendiefstal tegen te gaan en om ‘wildstallen’ van fietsen terug te dringen. De stichting Veiligheidszorg Drenthe werd in de arm genomen om de stalling te beheren. Zij doet dit nog altijd. Het overgrote deel van de exploitatielasten gaat op aan loonkosten. De rest wordt uitgegeven aan gas, water en elektriciteit.

Volgende week besluit de gemeenteraad in de begrotingsvergadering of de geplande bezuiniging doorgaat.

‘Langer in het centrum. Zeker in deze tijd ook wat waard’

Winkeliersvereniging Emmen Vlinderstad heeft al laten weten dat zij sluiting van de stalling ten zeerste zou betreuren. Het gaat volgens haar om een belangrijke voorziening voor het centrumgebied.

Voorzitter Henk van Bruggen wees de raadsleden tijdens een inspraakavond onder meer op de opmars van e-bikes. Deze rijwielen zijn een stuk duurder dan gewone fietsen en (mede daardoor) geliefd bij dieven. Verdwijnt de bewaakte stalling, dan nemen volgens hem meer mensen een e-bike of fiets mee van winkel tot winkel.

,,Dat is niet goed voor het straatbeeld, niet goed voor het zicht op etalages en ook niet goed voor de anderhalve meter afstand in verband met corona’’, aldus Van Bruggen. Een bewaakte stalling zorgt er volgens hem ook voor dat mensen geneigd zijn langer in het centrum te blijven. ,,Dat is zeker in deze tijd ook wat waard’’, aldus Van Bruggen.

Emmen Vlinderstad: wij nemen exploitatie niet over

Komt er geen kandidaat die de exploitatie wil overnemen, dan gaat de stalling eind dit jaar op slot. Maar zover is het nog niet, zegt Marianne Tiemens, woordvoerster van de gemeente.

Volgens haar wordt met meerdere partijen over privatisering gesproken. ,,Overname van de kelder als gebouw behoort daarbij ook tot de mogelijkheden. We verwachten hierover voor eind dit jaar duidelijkheid te hebben.’’ Lukt het niet er een fietsenstalling in te krijgen, dan wordt gekeken naar andere gebruiksmogelijkheden.

Henk de Rade, directeur van Veiligheidszorg Drenthe, zegt een offerte te hebben ingediend met lagere personeelskosten. Er worden dan met mensen uit de bijstand ingezet. Dan wordt ervanuit gegaan dat het gebruik gratis blijft. Emmen Vlinderstad is niet van plan de fietsenkelder zelf te exploiteren. ,,Nog los van de kosten, wij vinden dat dit een taak is van de overheid’’, verduidelijkt voorzitter Van Bruggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu