Geen geld voor oranje verlichting, dan maar oranje sjaals met Orange the World

Vorig jaar stond onder andere het Drents Museum in de schijnwerpers tijdens Orange the World. Foto Jaspar Moulijn

Op een koopje doet de gemeente Tynaarlo mee aan de campagne Orange the World, die aandacht vraagt voor vrouwenmishandeling. In plaats van een markant gebouw in de schijnwerpers te zetten, doen de wethouders oranje sjaals om en zetten ze oranje hoofddeksels op.

Dit blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van GroenLinks. Orange the World start eind november in een groot aantal gemeenten en provincies. De bedoeling is dat gebouwen, standbeelden, fonteinen en dergelijke twee weken ‘s avonds in oranje licht komen te staan. Het moet het onderwerp geweld tegen vrouwen bespreekbaar maken.

Gemeente steunt al Veilig Thuis

De gemeente Tynaarlo onderschrijft de doelstellingen van de campagne , maar burgemeester en wethouders zeggen geen geld te kunnen vrijmaken om mee te doen. Ook wijzen zij er op dat de gemeente de instelling Veilig Thuis ondersteunt, die al een grote bijdrage levert aan de bestrijding van huiselijk geweld.

Om toch een bijdrage te leveren, willen burgemeester en wethouders tijdens de campagneperiode foto’s op sociale media plaatsen waarop ze zijn afgebeeld met oranje kledingstukken. Ze roepen de gemeenteraadsleden op hetzelfde te doen.

Raadslid Miguel Ririhena van GroenLinks betreurt het dat Tynaarlo op deze beperkte manier meedoet met de actie. Hij onderschrijft dat Veilig Thuis goed werk verricht, maar vooral door slachtoffers op te vangen, maar vindt dat de gemeente ook volop moet meedoen aan Orange the World. „Die campagne is meer gericht op het voorkómen van geweld door bij het publiek aandacht voor dit onderwerp te vragen”, stelt hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu