Geen hoger beroep van CQ tegen Emmen en Coevorden om miljoenenclaim. Oud-medewerkers van Centrum voor de Kunsten woedend op Kunstenbond

Er komt geen hoger beroep van oud-medewerkers van het failliete Centrum voor de Kunsten CQ om Emmen en Coevorden alsnog te dwingen 5,5 miljoen euro compensatie te betalen.

Precies zeven jaar geleden, net voor het faillissement, voerden docenten en cursisten van CQ actie in Emmen.

Precies zeven jaar geleden, net voor het faillissement, voerden docenten en cursisten van CQ actie in Emmen. Foto: Jan Anninga

In april stelde de rechter Emmen en Coevorden in het gelijk in de zaak, die de Kunstenbond namens de oud-medewerkers aanspande tegen de gemeenten. De rechter oordeelde dat de medewerkers destijds, voorafgaand aan het boekroet in 2014, vrijwillig akkoord gingen met een goedkopere cao en ze daar nu niet op terug kunnen komen.

‘Organisatie doelbewust afgepeld’

Volgens de ongeveer 40 oud-medewerkers, die zich hebben verenigd in IBOCQ, werden ze min of meer gedwongen te tekenen voor de nieuwe cao. Daardoor verloren ze na het faillissement hun recht op wachtgeld en op begeleiding naar ander werk. Voor veel CQ’ers had dit grote financiële gevolgen. Zij stellen dat Emmen en Coevorden, de financiers van het centrum, de organisatie doelbewust hebben afgepeld om het daaropvolgende bankroet zo voordelig mogelijk af te handelen.

Aan de beantwoording van deze en andere vragen is de rechter eigenlijk niet toegekomen, omdat de medewerkers zelf akkoord gingen met de uitgeklede arbeidsvoorwaarden. Ook de vraag of een tweekoppig bestuur bevoegd was de statuten te wijzigen, zoals is gebeurd, bleef daardoor onbeantwoord.

De oud-werknemers hadden goede hoop in hoger beroep alsnog het gelijk aan hun zijde te krijgen. Tot hun boosheid en verdriet is de Kunstenbond afgehaakt. ,,Dat verwacht je niet van een bond, die ons destijds adviseerde akkoord te gaan met de nieuwe arbeidsvoorwaarden’’, geeft Rosita Sikking mede namens haar oud-collega’s de bond een veeg uit de pan.

Ook kort geding tegen bond werd verloren

Er werd zelfs een kort geding aangespannen tegen de bond om die te dwingen het hoger beroep voort te zetten. Ook in deze zaak werden de oud-CQ’ers in het ongelijk gesteld. Volgens de rechter is het de Kunstenbond toegestaan om na een juridische toetsing de procedure te staken.

,,De bond wilde gewoon van de kwestie af’’, stelt Luuk Houkes van de stichting Mens en Vorm. Deze stichting bedacht een constructie, waardoor voortzetting van de zaak de bond niets zou kosten. Een financier was bereid de kosten voor te schieten, die de medewerkers de komende vijf jaar met een maandelijkse afdracht zouden terugbetalen, stelt Houkes. De advocaat, die de afgelopen vijf jaar namens de oud-CQ’ers optrad, was ook bereid het hoger beroep te doen.

‘De bond wil gewoon van deze kwestie af’

,,Wij boden de Kunstenbond een overeenkomst aan, waarin zij werd gevrijwaard van alle kosten en werkzaamheden. Maar de bond wilde niet. De kans van slagen was te klein, bleek uit een juridische toetsing die door een externe partij werd uitgevoerd. Achter de schermen bleek wel waar het werkelijk om draaide: de bond wilde gewoon van deze kwestie af’’, zegt Houkes.

De Kunstenbond noemt de wijze waarop veel gemeenten omgaan met hun werknemers die werken in de kunsteducatie ‘vaak onplezierig tot onfatsoenlijk’. En op haar site zegt de bond ‘niemand te laten vallen’. ,,Maar wij moeten dagelijks een afweging maken waar wij onze mensen en middelen op inzetten. Er speelt veel in deze sector. Wij hebben uit deze afweging moeten constateren dat een dergelijk langdurig traject op dit moment niet de juiste stap zou zijn in relatie tot de kans om het hoger beroep te winnen’’, zegt Anne-Marie Harmsen, directeur van de bond.

De stichting Mens en Vorm blijft de oud-medewerkers volgens Houkes met raad en daad terzijde staan, ook bij het uitvoeren van bijzondere activiteiten in hun vakgebied.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu