Geen planschade voor bewoners Vincents Hof

De hoek Schooldijk/Vaart ZZ in Nieuw-Amsterdam voor de bouw van Top Therapieën. Foto Google Streetview

De families Murgia en Guit uit Nieuw-Amsterdam hebben geen recht op planschadevergoeding vanwege de bouw van een hoog pand nabij hun appartementencomlex.

Niet schilderachtig
Dit stelt de gemeentelijke bezwarencommissie. De families Murgia en Guit wonen in Vincents Hof, een wooncomplex langs de Schooldijk bij het bekende Van Gogh Huis. Het uitzicht is volgens hen echter bepaald niet schilderachtig te noemen. Het woongenot is in hun ogen danig verpest doordat er enkele jaren geleden op de hoek Schooldijk/Vaart ZZ in Nieuw-Amsterdam een drie bouwlagen tellend pand voor Top Therapieën werd gebouwd.

Op die plek stond eerder een vrijstaande woning. Door de nieuwbouw is het uitzicht over de Hoogeveense Vaart voor genoemde families, die er tegenover wonen, verdwenen. Zij dienden een verzoek tot planschade in bij de gemeente Emmen, maar dit verzoek werd afgewezen. Omdat de beide families daarop een bezwaar indienden, werd de kwestie begin dit jaar besproken bij de gemeentelijke bezwarencommissie. Betrokkenen gaven aan geen privacy meer te hebben en zich als een vis in een aquarium te voelen. Ook is er volgens sprake van weerkaatsing van licht.

Emmen in het gelijk
Dat de situatie in vergelijking met enkele jaren geleden aanzienlijk is veranderd, dat erkent de gemeente. Maar dat betekent volgens haar evenwel niet dat er daarom ook sprake is van planschade. Uitgangspunt hierbij is namelijk niet wat er vroeger op betrokken locatie stond, maar wat er eerder procedureel gezien mogelijk was. En dat is de bouw van een flink gebouw, wel tot een hoogte van 15 meter. Ter verduidelijking: het gebouw van Top Therapieën is een stuk lager.

De bezwarencommissie geeft de gemeente Emmen nu gelijk. Bij de zitting in januari verklaarde Top Therapieën dat zij bereid is om te onderzoeken of er iets gedaan kan worden om omwonenden meer privacy te bieden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu