Geen sentiment bij sloop oude AKU-fabriek: het is goed voor Emmer-Compascuum

In Emmer-Compascuum is maandag begonnen met de sloop van de voormalige AKU-fabriek. Dit is nodig om Fresenius Kabi zich op deze plek verder te laten ontwikkelen. Het bedrijf investeert er bijna 100 miljoen euro.

De sloop van de voormalige AKU-fabriek werd in gang gezet door Jelmer Dijkstra, directeur van Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum.

De sloop van de voormalige AKU-fabriek werd in gang gezet door Jelmer Dijkstra, directeur van Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum. Foto: Boudewijn Benting

Met een grote grijns op zijn gezicht stapt Jelmer Dijkstra uit een sloopmachine. ,,Geweldig werk, dit. Ik zou dit de hele dag wel willen doen.’’ De directeur van Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum heeft zojuist een muur van de oude AKU-fabriek tegen de vlakte gewerkt. Hij vond het zo leuk dat hij wel een kwartier met de machine in de weer was. ,,Zo’n kans krijg je misschien maar een keer in je leven. Ik dacht: die benut ik optimaal.’’

De eerste AKU-vestiging in Emmen was aan de Runde

Met de sloop van de oude hal met het karakteristieke bogendak verdwijnt een stukje geschiedenis. Het was de eerste plek in de gemeente waar het grote AKU-concern een fabriek bouwde.Op 2 oktober 1947 legde de toen 12-jarige Benine van Schaik de eerste steen. Zij was de dochter van de president-commissaris van de AKU, de man waar in Emmen de Van Schaikweg naar genoemd is. Later richtte de AKU het vizier op Emmen en bouwde daar een veel grotere fabriek.

Van bloedtransfusiesetjes naar zakjes sondevoeding

Sinds 1997 is Fresenius Kabi in het voormalige AKU-pand gevestigd. De fabriek maakt onderdeel uit van de Fresenius Groep, een concern dat hoogwaardige producten maakt voor dialyse, ziekenhuizen en poliklinische behandelingen. Fresenius Groep is met zo’n 290.000 werknemers actief in meer dan 100 landen en heeft wereldwijd een omzet van meer dan 30 miljard euro.

In de vestiging in Emmer-Compascuum worden plastic setjes gemaakt die nodig zijn voor verschillende vormen van bloedtransfusie. Per jaar verlaten hiervan zo’n miljoen exemplaren in verschillende vormen de fabriek.

Deze productie wordt de komende vijf jaar in Emmer-Compascuum langzaam afgebouwd. In de Dominicaanse Republiek staat een fabriek van Fresenius Kabi die dit werk tegen veel lagere kosten kan doen. Tot opluchting van Emmer-Compascuum en de gemeente Emmen brengt het concern wel vervangende arbeid naar de fabriek aan de Runde: de productie van miljoenen zakjes sondevoeding, in tientallen verschillende soorten.

Nieuwbouw van zo’n 4000 vierkante meter

Om hiermee begin volgend jaar te kunnen starten, moet de fabriek eerst voor een kleine 100 miljoen euro worden aangepast. Hiermee is eerder dit jaar een aanvang gemaakt.

De oude AKU-hal aan de voorkant werd ongeschikt geacht om nog langer te gebruiken. ,,Het pand maakt plaats voor de bouw van een nieuw onderkomen van zo’n 4000 vierkante meter’’, zegt Dijkstra. De sloop neemt nog enkele weken in beslag.


‘Zie je daar dat kleine raampje? Dat hoorde bij het toilet van de directeur’

De start van de sloop werd voor het bedrijf vastgelegd door werknemer Simon Mulder (57) uit Emmer-Compascuum. ,,Mijn opa, vader en moeder werkten vroeger voor de AKU in dit gebouw. Opa en vader zaten in de productie, moeder stond in de keuken van de kantine. Zie je daar dat kleine raampje? Dat hoorde bij het toilet van de directeur.’’


Mulder voelt geen sentiment bij het verdwijnen van het pand. ,,Het zat eraan te komen. En de sloop is nodig voor de ontwikkeling van Fresenius op deze plek. Dat betekent werkgelegenheid voor de lange termijn, heel belangrijk voor deze streek.’’ Nog niet gek lang geleden werd door menigeen nog gevreesd dat Fresenius Kabi uit Emmer-Compascuum weg zou gaan.

Kwart van het personeel wordt op termijn vervangen

In de vestiging in Emmer-Compascuum werken momenteel zo’n 200 mensen. Dit aantal is straks, na de overstap op sondevoeding, ook nodig. Ongeveer een kwart van het huidige personeel zal in de komende vijf jaar overigens wel elders werk moeten zoeken. ,,Niet iedereen heeft de competenties die wij straks nodig hebben’’, zegt Dijkstra. De wervingsactie voor nieuw personeel begint kort na de jaarwisseling.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu