Geen ventilator in snikheet verzorgingstehuis om verspreiding corona te voorkomen: 'Dat is een probleem. Zeker als je bedenkt dat we afkoersen op het heetste jaar ooit'

De ventilators gaan met de hitte als warme broodjes over de toonbank bij MediaMarkt in Groningen. Foto: Peter Wassing

De zon maakt deze week overuren en met temperaturen van 30 graden wordt het flink warm. De kans op een hittegolf neemt toe, maar tegelijkertijd maakt het coronavirus het lastiger om verkoeling te zoeken, bijvoorbeeld in verzorgingshuizen.

De hitterichtlijnen van gezondheidsdienst RIVM die nu in verband met het coronavirus gelden, maken het lastiger het hitteplan goed toe te passen. Zo wordt bijvoorbeeld afgeraden om in gemeenschappelijke ruimtes van verpleeghuizen ventilatoren aan te zetten om verspreiding van het virus te voorkomen.

,,Dat is een probleem’’, zei Madeleen Helmer van het Klimaatverbond Nederland eerder. ,,Zeker als je bedenkt dat we afkoersen op het heetste jaar ooit.’’

Luchtkwaliteit gaat sterk dalen

Ook zal de luchtkwaliteit in Nederland vanaf vandaag sterk gaan dalen, blijkt uit verwachtingsdata van luchtmeetnet.nl. De luchtkwaliteit daalt door het warme, zonnige en droge weer. Ook de aanwezigheid van oostenwinden zorgt ervoor dat onze lucht steeds viezer wordt. Mensen met luchtwegproblemen kunnen hier last van krijgen.

Nieuws

Meest gelezen

menu