Geertje Tuik, laatste (bijna) getuige van geëxecuteerde Meppeler verzetstrijders, is overleden

Geertje Tuik, in februari van dit jaar. Foto: archief Streekredactie / Eelco Kuiken

Geertje Tuik (87) uit Vollenhove is overleden. Ze was de laatste persoon die het verhaal van de vijf in Staphorst geëxecuteerde Meppeler verzetsstrijders uit eigen herinnering wist te vertellen. Op 4 april 1945 fietste ze als meisje van 11 langs de vijf dode lichamen aan de Staphorsterweg.

Eind februari sprak de Meppeler Courant nog met Geertje Tuik, geboren aan De Stouwe in Staphorst. In het kader van 75 jaar bevrijding vertelde ze nog één keer haar dramatische verhaal.

In de nacht van maandag op dinsdag overleed ze.

Melk halen

Jaarlijks was ze aanwezig bij de herdenking van de moordpartij bij het monument aan de Zuidweg. Als meisje van 11 jaar moest ze melk halen bij een boer. Op 4 april 1945 fietste ze vanaf de Stouwe langs de plek waar de Duitsers even tevoren vijf Meppeler verzetsstrijders hadden geëxecuteerd. De beelden lieten haar nooit meer los.

In de vroege ochtend van die dag werden Cornelis Meijer, Jan de Boer, Hendrik Hartholt, Berend Nijenhuis en Johan Stomp tussen bomen doodgeschoten.

‘Huilend ging ik naar huis’

De groep van vijf zat met vijftien andere mannen en zes vrouwen gevangen in Meppel. Geertje fietste er langs. „Ze lagen kriskras door elkaar. Ik sloot mijn ogen, maar zag ze toch. Even later moest ik ook weer terug. Ze lagen er nog. Huilend ging ik naar huis.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu