Geheime chatberichten zware criminelen brengen politie op spoor van groot drugslab in Eext ( hack cryptofoonaanbieder EncroChat)

Het drugslab was in een deel van een boerderij in Eext gevestigd. Foto: Politie Noord-Drenthe

Een drugslaboratorium in Eext is onder meer ontdekt op basis van informatie uit geheime chatberichten van zware criminelen. Dat heeft de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Assen gezegd.

Vorige maand werd bekend dat de politie wekenlang kon meelezen met versleutelde chatberichten van criminelen die zich onbespied waanden. Door het hacken van cryptofoonaanbieder EncroChat zijn volgens de landelijke recherche liquidaties, martelingen en ontvoeringen voorkomen en konden ruim honderd verdachten worden aangehouden, werden duizenden kilo’s drugs onderschept en negentien drugslabs ontmanteld.

Een daarvan was gevestigd aan de Vijzelstraat in Eext. Dat drugslab werd begin mei ontmanteld. Bij de inval werden vier verdachten opgepakt. Het gaat om drie mannen uit Bergen op Zoom (20, 29 en 31 jaar) en een inwoner (59) van Roosendaal. Dinsdag was de eerste pro forma-zitting tegen de vier Brabanders. De officier zei op die zitting dat deze week een vijfde verdachte is opgepakt. Details over die arrestatie wil hij nog niet geven. De man wordt eind deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Een verdachte had EncroChat-telefoon

De vier verdachten, die in mei zijn aangehouden, zitten ook nog vast. De 31-jarige verdachte was volgens de officier in het bezit van een EncroChat-telefoon. De man was niet bij de zitting. De oudste en de jongste verdachten waren wel in de rechtbank in Assen aanwezig. De 59-jarige verdachte verklaarde dat hij niets met het drugslab te maken had. Hij had geld nodig om zijn gebit te renoveren. ,,Ik was gevraagd om in Eext een huis schoon te maken en de tuin te doen.”

Spullen uit Gamma in de buurt gebruikt in drugslab

De officier van justitie vindt dat ongeloofwaardig. De man is met een medeverdachte naar een Gamma-winkel in de buurt geweest. Daar hebben ze spullen gekocht die in het drugslab zijn gebruikt. Van het Gamma-bezoek van de twee zijn beelden. De jongste verdachte heeft ook verklaard dat hij niets met de bereiding van speed te maken had. Hij zou alleen de chauffeur zijn geweest. Maar volgens de officier blijkt uit telefoongegevens dat hij vaker in het pand in Eext is geweest.

Het drugslab in Eext was gevestigd in een schuur van een gehuurd huis.

Ketels van 100 liter

Volgens de officier ging het om een groot lab, waar op grote schaal amfetamine werd geproduceerd. ,,Er zijn ketels gevonden met een inhoud van 1000 liter.” Het sterke vermoeden bestaat dat er speed werd gemaakt, maar het zou ook nog om crystal meth kunnen gaan. De officier vindt dat alle vier verdachten vast moeten blijven zitten.

De rechtbank is van oordeel dat alleen de jongste verdachte in aanmerking komt voor vrijlating met elektronisch toezicht, maar eerst moet de reclassering een rapport schrijven over of en hoe dat in zijn geval kan worden geregeld. In oktober is een regiezitting gepland in de strafzaak.


Nieuws

Meest gelezen

menu