Geladen semiautomatisch pistool en revolver gevonden in huis van man (28) uit Meppel: 'Ik snap dat het beangstigend is'

,,Ik zag de wapens als een erfstuk van mijn vader. Daarom heb ik ze niet ingeleverd”, verklaarde een 28-jarige man uit Meppel dinsdag bij de rechtbank.

Werkstraf en grotendeels voorwaardelijke celstraf opgelegd voor verboden vuurwapenbezit.

Werkstraf en grotendeels voorwaardelijke celstraf opgelegd voor verboden vuurwapenbezit. Foto: Jilmer Postma

In zijn huis in Meppel zijn een zilverkleurige revolver en een geladen semiautomatisch pistool en munitie gevonden. Op 1 oktober werd bij Meldmisdaad anoniem gemeld dat de Meppeler op straat stoer liep te doen met een geladen vuurwapen.

Bij een doorzoeking vond de politie de volgende dag twee vuurwapens, munitie en een balletjespistool in zijn huis. Twee wapens lagen in een tv-meubel. Het geladen pistool lag in een sporttas. Volgens de verdachte heeft hij de wapens gevonden in het huis van zijn overleden vader.

Showen met vuurwapen voor spiegel

De rechter wilde weten hoe de kogels in het vuurwapen waren gekomen en waarom het wapen in een tas zat. De Meppeler verklaarde dat hij het had schoongemaakt en toen in een tas had gestopt. Een vriend van de verdachte heeft verklaard dat hij een keer gezien had hoe de man voor de spiegel aan het showen was met het vuurwapen. Dat gaf hij toe. Een vriendin heeft gezegd dat hij toen het wapen op het hoofd van zijn vriend heeft gezet. ,,Dat is absoluut niet gebeurd.”

De man heeft ruim een week vastgezeten. De rechter hield hem voor dat in Nederland forse straffen staan op illegaal vuurwapenbezit, omdat ze een groot gevaar vormen. ,,Ik snap dat het beangstigend is”, zei de man.

Veel gevaarlijker dan het op televisie lijkt

De officier van justitie zei: ,,Wapengekletter in Meppel. Gelukkig is het niet zover gekomen en is alleen bij aantreffen gebleven. Of je wel of niet ontkent, het is levensgevaarlijk. Dan heb ik het nog niet eens over liquidaties of jeugd die met wapens loopt. Het is veel gevaarlijker dan het op televisie lijkt.” Volgens de officier heeft de man zich schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit. ,,Het is een oude zaak, dat is jammer. Lik op stuk is beter. Voordeel is weer dat er al die tijd reclasseringstoezicht is geweest.”

Werkstraf van 120 uur geëist

De verdachte heeft geen strafblad en hij heeft werk. ,,Het Openbaar Ministerie is heel streng als het gaat om verboden wapenbezit. Gezien de omstandigheden is gevangenisstraf nu niet meer aan de orde.” Tegen de verdachte is een werkstraf van 120 uur geëist en 98 dagen cel, waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijk deel is gelijk aan de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu