Gelatenheid bij Shakespearetheater Diever, dat complete jubileumprogramma een jaar heeft moeten doorschuiven

Een scène uit 'Zalige vrouwtjes', opgevoerd in Shakespearetheater Diever. FOTO ARCHIEF DVHN

Hij hinkt op twee gedachten, vertelt Jack Nieborg. De Groninger is regisseur en artistiek leider bij Shakespearetheater Diever, dat door de coronacrisis heeft moeten besluiten het complete seizoensprogramma naar 2021 door te schuiven.

,,Aan de ene kant is het heel moeilijk geweest om deze knoop door te hakken en voelt het heel raar. Aan de andere kant: wanneer een term als beademingsapparatuur het dagelijkse nieuws bepaalt, kun je maar het best bescheiden zijn. Uiteindelijk is het Shakespearetheater ook niet meer dan een pretfabriek”, stelt een gelaten Nieborg.

Viering van 75-jarig jubileum

Shakespearetheater Diever maakte zich juist op om dit seizoen het 75-jarig jubileum te vieren. Er is al druk gerepeteerd voor een dubbele voorstelling buiten, in het openluchttheater: Macbeth, in combinatie met Comedy of Errors. De eerste try-out zou zaterdag 13 juni zijn.

Een week later was in het Globetheater een eenmalige opvoering van Midzomernachtdroom gepland. In diezelfde overdekte arena zou deze zomer nóg een stuk worden gespeeld: De Plattelandsvrouwenvereniging, afdeling Diever brengt het wereldberoemde Schotse stuk anno 1946.

Een vol en feestelijk programma. Maar door het coronavirus en de kabinetsmaatregelen tegen de uitbraak kon het bestuur van het Shakespearetheater dinsdagavond weinig anders doen dan er een dikke streep door zetten. Nieborg: ,,Er is niet eens over gediscussieerd.”

Repetities liggen al drie weken stil

Gesteld dat de aanpak van de coronacrisis later dit voorjaar wordt versoepeld, dan nog blijft er te weinig tijd over voor alle benodigde voorbereidingen. ,,De repetities liggen nu al drie weken stil.”

Iedereen die al een ticket had gekocht of gereserveerd, krijgt persoonlijk bericht, meldt het theater op de website. Voor het Shakespearetheater loopt het besluit fors in de papieren. De jaaromzet ligt rond een half miljoen euro, waarvan zo’n vier ton uit recettes komt. Intussen zijn er al wel kosten gemaakt voor bijvoorbeeld decors en kostuums.

,,Maar ook voor het dorp Diever heeft dit nogal wat gevolgen”, denkt Nieborg. ,,Denk aan campings, hotels, bed and breakfasts en restaurants die nu geen theaterbezoekers over de vloer krijgen.”

‘Eindelijk weer eens naar Oerol’

De regisseur zelf loopt ook even met de ziel onder de arm: ,,De laatste twintig jaar worden mijn voorjaar en zomer bepaald door het Shakespearetheater. Dat is nu in één keer weggevallen. Ik dacht heel even: nu kan ik eindelijk weer eens naar Oerol. Maar ja, dat zal dit jaar ook wel niet doorgaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu