Geld voor islamitische begraafplaats Zuidlaren is binnen. Anti-islambeweging Pegida roert zich in het dorp

'Eeuwige grafrust is wel denkbaar, maar amper haalbaar.' Foto: Jaspar Moulijn

Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland (Bibin) heeft de 410.000 euro binnen die nodig is om de begraafplaats aan de Annerweg in Zuidlaren aan te kopen. Toch is het maar de vraag of de begraafplaats er op korte termijn komt.

Bibin heeft de afgelopen dagen alle zeilen bijgezet om het laatste deel in te zamelen van de 410.000 euro die nodig is om ‘Begraafhof Lits-de-Fenix’ te kopen. Nu vanuit Nederland geen vluchten meer naar Marokko en Turkije mogen, is de druk op de stichting om snel een grote islamitische begraafplaats te realiseren enorm.

Het is de bedoeling dat aan de Annerweg in Zuidlaren de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa met 1400 plaatsen moet komen. Stichting Bibin is al geruime tijd bezig om dit realiseren.

Snel beginnen met begraafplaats

„Het besef dat er nu wat moet gebeuren is door de coronacrisis ineens razendsnel ingedaald binnen de islamitische gemeenschap”, zegt Amrino. „We hebben met spoed een extra benefietactie op touw gezet, die op YouTube was te volgen. Dat heeft het nodige effect gehad. Dinsdagavond was de laatste 89.500 euro die nog nodig was al binnen.”

Volgens de islamitische stichting is daarmee de aankoop van het perceel zo goed als rond en kan er snel worden begonnen met de islamitische begraafplaats. De huidige eigenaar van de bestaande ‘begraafhof’ is Floor van Randen uit Amsterdam. Hij zegt dat de verkoop inderdaad door lijkt te gaan. „Het wordt binnenkort beschreven en dan kunnen we de akte laten passeren. Stichting Bibin is er erg druk mee.”

Maar in Zuidlaren is grote onrust ontstaan door de snelheid waarmee Bibin nu zegt dat de begraafplaats er zal komen. Het gemeentehuis van Tynaarlo zou woensdag zijn overspoeld met telefoontjes van verontruste inwoners uit Zuidlaren. Want wat gaat er gebeuren en waarom communiceert de gemeente hier niet over, zijn geluiden die in het dorp zijn te horen.

Pegida duikt op in Zuidlaren

Vorige week werd er in het Brinkhotel in Zuidlaren een bijeenkomst georganiseerd voor omwonenden. Die gingen daar heen in de verwachting bijgepraat te worden, maar het bleek georganiseerd te zijn door anti-islambeweging Pegida. De bijeenkomst was georganiseerd door de Nederlandse Pegida-voorman Edwin Wagensveld die flyers had verspreid in het dorp.

De aanwezigen voelden zich echter niet prettig bij die bijeenkomst. Sommigen vertrokken direct toen duidelijk werd dat Pegida achter de bijeenkomst zat. ,,Wij zijn niet tegen een islamitische begraafplaats of tegen moslims. We zijn geen racisten”, zegt een van de buurtbewoners die overigens allemaal anoniem willen blijven. ,,Maar wij vinden de hele gang van zaken wel erg vreemd. Het gaat allemaal zo snel. Kan dat allemaal wel?”

Bibin-voorzitter Amrino gaat in ieder geval voortvarend aan het werk: dinsdag staat een afspraak bij de notaris ingepland. De stichting is druk doende met een aannemer om het terrein geschikt te maken voor de islamitische begraafplaats. Dit zal overigens niet in een keer lukken. Eerst wordt een klein stukje aangelegd, om zo snel mogelijk mensen te kunnen begraven.

Kan eeuwigdurend graf wel?

Bibin gaat ondertussen door met het inzamelen van meer geld. Naast de 410.000 euro voor de aankoop van de grond is ook 150.000 euro nodig voor de inrichting van de begraafplaats. Hoewel eeuwigdurende grafrust de voornaamste reden is voor moslims om zoveel geld neer te leggen voor de aankoop van een eigen begraafplaats, kan Tynaarlo die eeuwige rust niet garanderen. In een brief van 16 augustus 2017 laat de gemeente aan Bibin weten dat bestemmingsplannen elke tien jaar en zelfs tussendoor gewijzigd kunnen worden. Dit geldt overigens in alle Nederlandse gemeenten.

Wanneer de eerste mensen begraven kunnen worden, durft Amrino niet te zeggen. „In principe heb je aan een grasveld met een goede omheining genoeg. Maar op dit moment is het niet realistisch om te denken dat mensen binnenkort al in Zuidlaren terecht kunnen. Wij adviseren nu nog om mensen op de islamitische begraafplaats in Almere te begraven. Daar kunnen zo’n 400 mensen liggen, maar de helft is al bezet.”

Nieuws

Meest gelezen

menu