Gele paraplu's tegen 'priktatuur' kleuren centrum van Emmen. Honderden demonstranten kunnen in alle vrijheid roepen wat ze willen

Het was een demonstratie uit het boekje, zou je kunnen zeggen. Zonder incidenten en met een tevreden organisator en een tevreden burgemeester. Honderden mensen trokken zaterdagmiddag door het centrum van Emmen namens ‘Nederland in Verzet’.

Een jarige jongere wordt nog gauw even naar het podium gehaald, even voor half vijf zaterdagmiddag. Er wordt voor haar gezongen, ze krijgt een feesthoedje op en een cadeau in haar handen gedrukt van Michel Reijinga, roerganger van Nederland in Verzet. De man die de eerste vuurtjes aanwakkerde van manifestaties eerder dit jaar op het Museumplein in Amsterdam en in Eindhoven, die compleet uit de hand liepen.

Maar dit is Emmen.

De demonstratie tegen een nieuw kabinet Rutte, tegen het huidige demissionaire kabinet, tegen coronamaatregelen, tegen het dragen van mondkapjes, tegen vaccineren, tegen ‘de priktatuur’, tegen vul-maar-in begint en eindigt op de parkeerplaats bij het gemeentehuis van Emmen. Ruim een uur lang slingeren honderden mensen door het centrum. Zingend, scanderend, dansend, stickers plakkend en flyers uitdelend.

‘Volop wederzijds respect’

,,Jullie waren geweldig’’, roept Reijinga, vijftiger, voormalig marktkoopman uit Amsterdam en organisator van evenementen met Hollandse artiesten in binnen- en buitenland, aan het eind. En dat iedereen zijn troep op moet ruimen. ‘Dik tevreden’ staat hij kort daarna naast de podiumkar waar in grote letters ‘Nooit meer kabinet Rutte’ op staat.

,,Blij met de gemeente, blij met de politie, volop wederzijds respect’’, concludeert Reijinga, die tweeënhalf uur eerder het eerste boegeroep uit de kelen lokt met de vraag ,,Wat vinden jullie van mainstream media?’’.

De rapper die na hem het podium betreedt, roept: ,,Kom in opstand.’’ En vraagt of iedereen zijn vuist in de lucht wil steken. ,,Kippenvel man.’’

‘t Is een tijd vol met pijn

‘t Is een einde nabij

de oude Nederlandse vrijheid is kwijt

Een aanzienlijk deel van de speeches die volgen, gaat over de hoofden van veel mensen heen. Druk met bijkletsen, druk met lachen, druk met stickers uitzoeken en uitdelen met teksten als #freehugs, covid-vaccin=vergif en NOS=Fakenews. Een groepje evangelisten deelt gratis boeken uit.

De vier- tot vijfhonderd mensen (schatting politie) of twee- tot drieduizend (volgens Reijinga) die op de demonstratie van Nederland in Verzet zijn afgekomen trekken aardig wat bekijks in het centrum van Emmen.

Flink wat gele parapluutjes

Jong, oud, voor het grootste deel wit. Met flink wat gele parapluutjes. En een stuk of wat speakers waar een soundtrack uit knalt met onder meer Freedom ‘90 van George Michael, I Want To Break Free van Queen en Get Up Stand Up van Bob Marley.

Vrienden, mensen alleen, gezinnen met kinderen, groepen met Friese en Groningse vlaggen, en een paar mensen op scootmobiel en met rollator. Veel korte broeken, blote mouwen en zomerjurken, want het weer is goed.

En opvallende t-shirts met teksten als ‘genoeg=genoeg’, ‘ik strijd voor vrijheid’ en ‘niet gevaccineerd, proud to be a wappie’. En hartjes. Overal hartjes. Op stickers, op de paraplu’s, ballonnen in hartvorm en zelfs een brilmontuur in hartvorm.

‘Goed dat ze dit doen’

Politie is zichtbaar aanwezig, maar op afstand. Het verkeer wordt door de gemeente even stilgelegd bij het oversteken van de Hondsrugweg. Winkelend publiek en spelende kinderen bekijken en filmen de lange sliert. Aan het einde van de route wijst een agent twee demonstranten naar de HEMA. ,,Links om de kerk, mevrouw.’’

,,Dit gaat over dat je gewoon mag zijn wie je bent’’, legt een moeder op het trottoir uit aan haar vragende kroost, terwijl de stoet aan de overkant voorbij trekt.

,,Goed dat ze dit doen’’, zegt een oudere dame die haar hondje uit laat. ,,Heel vroeger PvdA, nu al heel lang Geert’’, zegt ze over haar stemgedrag. Ze zou er zelf niet tussen gaan lopen in zo’n demonstratie. En ze is wél gevaccineerd. Maar ze is evenzogoed ‘klaar met Rutte’.

Tijd om naar huis te gaan

Als om acht minuten voor vijf I Save The Day van Roberto Jacketti & The Scooters over de parkeerplaats schalt, staan her en der nog groepjes mensen te praten, te dansen, vrolijk te zijn. Ze krijgen een vriendelijk knikje van twee vrouwelijke politieagenten op de fiets en begrijpen de hint. Inmiddels is het wel tijd om naar huis te gaan.

,,Mensen let op je kinderen. Pedofilie viert hoogtij’’, roept een vrouw door een megafoon. Aan de kop van het parkeerterrein wordt de podiumkar dichtgeklapt.

‘We leven in een mooi land’, concludeert de burgemeester

,,Geen incidenten en dus een tevreden burgemeester’’, zegt Eric van Oosterhout twee uur later aan de telefoon. ,,Iedereen gedroeg zich netjes en ze liepen volgens de vooraf afgesproken route. Het kostte ons nog wel aardig wat politie-inzet, want we hadden niet echt een idee hoeveel mensen er op af zouden komen. Ik heb na afloop nog even met de organisatie gesproken en er kwamen spontaan mensen op me af om ons te bedanken. We leven in een mooi land.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu