Gemeente Aa en Hunze faalt met verkoop grond: verkocht stukje openbare weg ontketent burenruzie in Anderen

De gemeente Aa en Hunze verkoopt voorlopig geen losse snippers gemeentegrond meer aan inwoners. De overdracht van zulke zogenoemde ‘overhoeken’ kan tot grote problemen leiden.

Het gehekelde stukje tuin achter deze slagboom, tussen het tuinhuisje (r) en heg (l).

Het gehekelde stukje tuin achter deze slagboom, tussen het tuinhuisje (r) en heg (l). Foto: DVHN/Wouter Hoving

Het is maar een klein beklinkerd weggetje aan ’t Loeg in Anderen. Toch is het de oorzaak van een stevige burenruzie. En dat niet alleen: het heeft de gemeente Aa en Hunze doen besluiten geen ‘snippergroen’ meer aan inwoners te verkopen.

„Dit is zeker al het derde overhoekje dat we verkopen, waar we achteraf veel spijt, werk en ellende van krijgen”, meldde wethouder Bas Luinge in het najaar van 2021. „Daarom hebben we besloten om de komende tijd geen overhoekjes meer te verkopen.”

Over die eerste twee ‘spijthoekjes’ later meer, eerst Anderen. Het conflict dat inmiddels al drie jaar speelt, komt deze maand in de gemeenteraad. Inwoners willen een stuk openbare weg aan de openbaarheid onttrekken, omdat de gemeente het hen ooit heeft verkocht als tuin.

Een stukje groen op de website

De misère begint als de gemeente een lapje grond grenzend aan het huis van familie Jans in Anderen aanbiedt op de website. Het is het uiteinde van een doodlopend stukje pad dat van de doorgaande weg naar achterliggende weilanden leidt.

Een medewerker van de gemeente komt langs en biedt ter plaatse nog eens dubbel zoveel grond aan. In mei 2019 is de verkoop van 50 vierkante meter grond rond. Aankoopbedrag: 2000 euro. De notaris laat weten dat het echtpaar Jans het stuk grond als tuin mag gebruiken. Een houten slagboom met slot bakent de tuin af van het voorliggende pad. Ziezo, hún tuin.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's