Gemeente Assen trekt alvast portemonnee voor herstel van Mannes: kosten rond de 90.000 euro

Het gaat niet goed met Mannes. Foto: Jaspar Moulijn

De gemeente Assen schiet het reparatiebedrag voor de stationshond Mannes voor. Het gaat om een bedrag van 90.000 euro.

Het kunstwerk voor het Asser station is ontworpen door kunstenaarscombinatie QS Serafijn en Nio Architecten. Zij zijn ook voor het beheer en onderhoud verantwoordelijk. Wel is het zo dat de kunstenaarscombinatie het kunstwerk heeft laten maken door Doornekamp Woodspecials in Waddinxveen. De twee partijen zijn nog in conflict over wie opdraait voor de kosten van Mannes.

Omdat de gemeente niet zo lang wil wachten, is besloten om het bedrag voor de reparatie voor te schieten. Het totale bedrag wordt uiteindelijk nog verhaald op QS Serafijn en Nio Architecten. ‘Er hebben meerdere onderzoeken plaatsgevonden en in alle gevallen is geconstateerd dat er ondeugdelijk werk is geleverd. Naar aanleiding van deze constateringen is de kunstenaarscombinatie in gebreke en aansluitend aansprakelijk gesteld voor de herstelkosten’.

Dof en witte strepen

De aanschaf van Mannes kostte 150.000 euro en de onderhoudskosten voor tien jaar werden geschat op zo’n 30.000 euro. Met de reparatie is dat inmiddels al drie keer zoveel. De ellende met de hond begon ruim een half jaar na de onthulling. De huid van Mannes is dof geworden en er zijn talloze witte strepen op gekomen. Ook de laklaag op het kunstwerk laat los en moet gerepareerd worden.Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu