'Gemeente Assen verhaalt kosten inbeslagname hond Renzo ten onrechte op eigenaar'

Foto: Pixabay

De eigenaar van hond Renzo vindt het onterecht dat de gemeente Assen de kosten van inbeslagname van zijn viervoeter op hem verhaalt. Het gaat om ruim 4850 euro.

Assen nam de hond in augustus 2018 in beslag, omdat hij ondanks een verplichting daartoe geen muilkorf droeg. De rottweiler was toen al bij meerdere bijtincidenten betrokken geweest. De Raad van State oordeelde begin dit jaar, na een lange juridische strijd, dat de inbeslagname terecht was. Renzo was op dat moment al weer terug bij de eigenaar, waar zich na een castratie van de hond geen incidenten meer voordeden.

‘Gemeente verzuimt wettelijke plicht’

De gemeente wil de kosten van ruim 4850 euro, die zij bij het in beslagnemen en het bijna negen maanden lang huisvesten van Renzo heeft gemaakt, verhalen op de eigenaar. Die vindt dit onterecht, onder meer omdat de gemeente volgens hem geen bevoegdheid had tot definitieve ontneming van zijn hond en de genoemde kosten onvoldoende gemotiveerd zijn.

Tijdens een zitting van de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie zei de advocaat van de eigenaar dat de gemeente alleen de bevoegdheid had om Renzo tijdelijk van zijn baasje weg te houden.

„Dat betekent dat je, áls je al opslagkosten wilt verhalen in dit geval, dat maar voor maximaal dertien weken mag doen. In plaats daarvan worden de kosten voor negen maanden verhaald. De gemeente verzuimt de wettelijke plicht om de hond na dertien weken terug te geven en brengt de kosten daarvan ook nog eens in rekening.”

Volgens de gemeente had zij wel degelijk de mogelijkheid om de hond definitief van de eigenaar te ontnemen en te verkopen (of in het ergste geval te euthanaseren), maar is de uitspraak van de Raad van State afgewacht om zo’n onomkeerbare beslissing te voorkomen.

Hond in slechte conditie teruggebracht

De eigenaar van Renzo vindt verder dat de gemeente slecht met zijn hond is omgegaan. Een dierenarts van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland constateerde dat de hond na zijn verblijf van bijna negen maanden in goede conditie was, maar een dierenarts in Assen stelde een heel ander rapport op.

De voorheen goed getrainde en fitte Renzo had onder meer een slecht gebit, een zeer slechte huid en gehoorproblemen. Bovendien was Renzo volgens zijn eigenaar veel te dik geworden, omdat hij geen beweging zou hebben gehad.

„Zijn baasjes hebben kosten moeten maken om Renzo weer fysiek en mentaal in orde te krijgen”, zei zijn advocaat. „Deze procedure heeft er financieel en emotioneel in gehakt bij de familie.”

Binnen drie of vier weken komt de bezwarencommissie met een advies.

Nieuws

Meest gelezen

menu