Gemeente Emmen genomineerd voor titel ‘Topsportgemeente 2015’

De gemeente Emmen is in de race voor de titel Topsportgemeente van 2015. De concurrenten zijn Amsterdam, Ermelo, Lingewaard en Rotterdam.

Elfde keer

De prijs wordt voor de elfde keer uitgereikt en Emmen stond alle tien keer al in de top twintig. ,,Dat ze nu genomineerd zijn, betekent dat de gemeente het dus goed doet’’, vertelt Pieter Verhoogt van sporteconomisch adviesbureau Sport2B, die de verkiezing organiseert.

Emmen heeft naast FC Emmen en tafeltennisvereniging De Treffers '70 ook nog drie handbalverenigingen op topniveau: E&O, Hurry up en HV DOS.

Verhoogt: ,,We kijken naar alle 41 topsportcompetities. Van dammen tot handbal. Om mee te doen voor de prijzen moet je zoveel mogelijk teams op het hoogste niveau hebben. Die teams krijgen voor hun prestaties punten. Aan het einde van het jaar worden die punten opgeteld en rolt er een winnaar uit.’’

Winnaar

Om het zo eerlijk mogelijk te berekenen, is er een speciaal rekenmodel gemaakt. ,,Er wordt per sport bekeken hoeveel leden er zijn aangesloten bij de bond. Op die manier bepalen we de importantie. Vervolgens kijken we naar het aantal inwoners per gemeente. Uiteindelijk hebben we een objectieve topsportprestatie per inwoner berekend. Op die manier maken ook kleinere gemeenten kans’’, legt Verhoogt uit.

Er komt dus geen jury aan te pas. Verhoogte weet dan ook al wie de winnaar is. ,,Maar dat maken we pas over drie weken bekend.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu