Gemeente Emmen verleent Wildlands en Atlas Theater uitstel van betaling

Dierenpark Wildlands in Emmen. Foto: DvhN

Dierenpark Wildlands en het Atlas Theater in Emmen krijgen uitstel van betaling van de gemeente. Tot en met juni hoeven ze geen huur en gemeentelijke heffingen te betalen.

Daarmee wil de gemeente de dierentuin en het theater helpen om de komende periode te overbruggen. Beide bedrijven hebben nu tijdelijk geen inkomsten omdat ze door de coronacrisis gesloten zijn.

In totaal gaat het om een bedrag van iets meer dan twee miljoen euro dat de dierentuin en het Atlas Theater voorlopig niet hoeven over te maken aan de gemeente. Meer dan de helft van dat geld - zo’n 1,4 miljoen euro - is huur die over de eerste helft van dit jaar aan de gemeente moet worden betaald voor het gebruik van het gebouw aan het Raadhuisplein.

Hard geraakt

In dit pand zitten zowel de dierentuin als het Atlas Theater. Voor het deel dat het theater huurt, gaat het om een bedrag van 1,2 miljoen. In het geval van Wildlands gaat het om iets minder dan twee ton. Daarnaast hoeft het dierenpark onder meer geen huur te betalen voor de overdekte speeltuin Animazia en krijgt het uitstel van betaling voor enkele gemeentelijke heffingen.

In de opsomming van bedragen zitten overigens ook declaraties uit 2019 voor vakantiegeld en personeelskosten. Volgens interim-directeur Erik van Engelen van Wildlands gaat dat om een ‘technisch verhaal’. Hij benadrukt dat personeel gewoon wordt doorbetaald.

Wildlands wordt hard geraakt door de coronacrisis. Halverwege maart sloot de dierentuin de deuren terwijl het seizoen net op gang moest komen. Sindsdien is het park volgens Van Engelen een paar miljoen euro aan omzet misgelopen. Het exacte bedrag wil hij niet noemen.

Afspraken met leveranciers

Om die financiële klap op te kunnen vangen heeft Van Engelen eind maart als directeur van het park en het theater om uitstel van betaling gevraagd bij de gemeente. Ook met enkele grote leveranciers zijn afspraken gemaakt om betalingen op te schorten.

Verder is op een aantal kostenposten bezuinigd. Dat alles was volgens Van Engelen nodig omdat het park na een paar jaren met miljoenenverliezen weinig vet op de ribben heeft. Anders was er niet genoeg geld in kas geweest om aan alle verplichtingen te kunnen blijven voldoen.

Bij het Atlas Theater hakt de coronacrisis er volgens Van Engelen minder hard in dan bij Wildlands. ,,Het verschil is dat een dierenpark veel meer vaste onkosten heeft, zoals personeel, onderhoud en energiekosten. Zo moet onze grote kas nog steeds worden verwarmd.”

Niet bekend wanneer betalingen worden ingehaald

Wanneer de uitgestelde betalingen worden terugbetaald aan de gemeente kan Van Engelen nog niet zeggen. Dat hangt volgens hem af van het moment dat het park weer open kan en op welke manier. Als de deuren van Wildlands ook na juni gesloten moeten blijven, gaat de dierentuin opnieuw in gesprek met de gemeente en de grote leveranciers.

Wildlands heeft ook nog een lening bij de gemeente Emmen van 70,5 miljoen euro. Hierover blijft de dierentuin wel rente en aflossing betalen.

Nieuws

Meest gelezen

menu