Gemeente Meppel wil cokemanege Nijeveen sluiten, maar wat te doen met de 92-jarige moeder?

In Nijveen is de grootste cokewasserij van Nederland opgerold. Foto: Marcel Jurian de Jong

De gemeente Meppel wil het paardencomplex in Nijeveen, waar twee weken geleden een grote cocaïnewasserij werd ontmanteld, gaan sluiten. Dat staat in een aangetekende brief aan de advocaat van de 64-jarige eigenaar.

Daarmee voert de gemeente standaardbeleid uit, zegt woordvoerder Robert van Vliet. „Stellen wij vast dat er drugs wordt gemaakt of vanuit een pand wordt verhandeld, wordt het pand op slot gegooid.” Toen de politie twee weken geleden de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland aantrof, gaf dat voor burgemeester Richard Korteland dus voldoende aanleiding om over te gaan tot de sluiting.

De 64-jarige eigenaar, die vorige week samen met zestien andere verdachten is voorgeleid aan de rechter-commissaris, kan hierop nog een zienswijze indienen om het te voorkomen. Als die niet overtuigend genoeg is, zal de gemeente het erf sluiten. Hoelang de eventuele sluiting gaat duren, hangt af van de situatie. Wordt het bijvoorbeeld verkocht, kan de sluiting worden ingetrokken.

Wasserij

De politie trof in een omgebouwde manege aan de Nijeveense Bovenboer een cocaïnewasserij aan die zijn gelijke in Nederland niet kent. Er was capaciteit om dagelijks tussen de 150 en 200 kilo cocaïne te vervaardigen met wastechnieken, waarbij opgeloste cocaïne wordt teruggewonnen met chemicaliën. In dit geval werd de drugs uit steenkool ‘gewassen’.

De dagelijkse productie heeft volgens de politie een straatwaarde van 4,5 tot 6 miljoen euro. Hoe lang de wasserij in bedrijf is geweest, is nog niet duidelijk. Ook werd er zo’n 100 kilo cocaïne gevonden.

Er waren slaapvertrekken en recreatieruimtes aanwezig in de manege. Dat kan erop wijzen dat er werd gewerkt in ploegendiensten. In Nijeveen werden zestien verdachten opgepakt. Verder deed de politie invallen in Elshout en Apeldoorn, waar ook nog een verdachte werd aangehouden. In totaal gaat het om drie Nederlanders (waarvan een ook een Colombiaanse nationaliteit had), dertien Colombianen en een Turk.

Wat te doen met de 92-jarige moeder?

De vraag die rest: wat te doen met de 92-jarige moeder? Zij woonde samen met de eigenaar in het huis naast de manege, maar werd niet opgepakt door de politie. Een sluiting zou betekenen dat zij niet terug naar huis kan. „Maar zover zijn we nog niet”, zegt Van Vliet. „Het kan zijn dat de eigenaar bijvoorbeeld voorstelt om het huis open te houden, en de rest te sluiten. Daarvoor wachten wij de reactie van zijn advocaat af.”

Wie de advocaat is, is nog niet bekend. Het Openbaar Ministerie en de rechtbank van Amsterdam, waar de verdachten zijn voorgeleid, willen de namen van de verdediging nog niet noemen. De voorlopige hechtenis van alle zeventien verdachten is vorige week met twee weken verlengd.

Buurtbewoners lieten eerder aan Dagblad van het Noorden weten dat de moeder niet meer in de woning verblijft. „Ze is er kapot van, maar is nu in goede handen. Meer wil ik er niet over zeggen. Het is voor haar al erg genoeg”, zei een buurman die contact met haar had.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu