Gemeente Midden-Drenthe bezuinigt op groen-onderhoud

Snoeien. FOTO ARCHIEF DVHN

Bewoners hebben geen vergunning meer nodig voor het kappen van bomen en worden gestimuleerd zelf groen onderhouden. Het college van Midden-Drenthe wil met het nieuwe groenbeleidsplan 150.000 euro besparen.

Bewoners hebben geen vergunning meer nodig voor het kappen van bomen en worden gestimuleerd zelf groen onderhouden. Het college van Midden-Drenthe wil met het nieuwe groenbeleidsplan 150.000 euro besparen.

Dat is 10 procent van het totale budget van 1,5 miljoen tot het jaar 2025. Het geld wordt vooral gewonnen door minder te maaien. De bermen en gazonnen worden nog twee of drie keer per jaar gemaaid, afhankelijk van het weer, waar dat tot nu toe kon oplopen tot twintig keer per jaar.

De eerste meter naast een fiets- of wandelpad houdt de gemeente wel bij zodat het verkeer er geen hinder van heeft. Wethouder Gerard Lohuis geeft het toe: ,,De bermen gaan er anders uitzien.''

Beter
Beilen en Westerbork worden juist op een beter niveau onderhouden, omdat het belangrijke uitgaansgebieden zijn. Daarvoor wordt de komende tijd meer budget aangevraagd in de gemeenteraad.

Van de 110 hectare gazon in de gemeente wordt van 25 hectare bloemrijk gras gemaakt. Dat is zowel een besparing als een wapen in de strijd tegen de eikenprocessierups. Door een bloemrijke omgeving komt er meer diversiteit, waardoor de rups meer natuurlijke vijanden krijgt. Dat is ook goed voor de bij en het afvoeren van water. Twee andere doelen van de gemeente.

Kleine vergoeding
Verder wordt mensen gestimuleerd zelf perkjes en grasveldjes bij te houden. Daar kunnen ze een kleine vergoeding voor krijgen, zegt Lohuis. ,,Omdat de mensen dan niet meer ingehuurd hoeven te worden.'' Bewoners mogen zelf met initiatieven komen.

Geen vergunning
De hagen die veel snoeiwerk nodig hebben, worden weggehaald. Er zullen minder rozenstruiken, sierheesters en andere dure planten in de kernen te vinden zijn.

Een andere grote verandering is dat er voor het kappen van bomen tot een doorsnede van 40 centimeter geen vergunning meer hoeft te worden aangevraagd. Eerder lag de grens bij 20 centimeter. De wethouder vreest niet voor een massale bomenkap: ,,Nee, als mensen een mooie boom in de tuin hebben, kappen ze die niet zomaar.'' Voor de gemeente geldt hetzelfde. Voor het kappen van bomen met een doorsnede vanaf 20 tot 40 centimeter wordt wel een mededeling gedaan.

Het plan wordt in maart in de commissie behandeld.

Nieuws

Meest gelezen

menu