Gemeente Noordenveld bindt strijd aan tegen restafval

Foto Archief DvhN

Als het aan B en W ligt staat de grijze container vanaf volgend jaar nog één keer per vier weken aan de straat. Daar plaatsen partijen in de gemeenteraad wel kanttekeningen bij. Om te voorkomen dat de grijze bak straks tot over de rand vol zit, wil het college dat burgers minder groenafval in de grijze kliko stoppen. Gemiddeld gooit een huishouden in Noordenveld per jaar nog 76 kilo gft-afval in de grijze in plaats van in de groene container. Dat moet anders, vindt het college.

Om het probleem aan te pakken start de gemeente medio dit jaar een proef. In een deel van Noordenveld krijgt een aantal inwoners een extra groene container en in een ander deel haalt de gemeente de gft-bak wekelijks op in plaats van eens per twee weken. Het meest succesvolle experiment wordt ingevoerd in de hele gemeente.

Noordenveld wil daarnaast het aantal wegbrengdagen voor takken naar een gemeentelijk depot uitbreiden van twee naar vier. Een derde maatregel is dat de plastic zak (voor plastic, blik en drankkartonnen) eens per veertien dagen in plaats van eens per maand wordt opgehaald.

Trend

Veel gemeenten wijzigen momenteel hun afvalinzameling. Allemaal met hetzelfde doel: minder restafval in de grijze container. Het lijkt of elke gemeente zijn eigen maatregelen neemt.

In Aa en Hunze wordt de grijze container al eens per vier weken opgehaald, hoewel bijna driekwart van de burgers in een peiling aangaf daar tegen te zijn. Assen bindt de strijd met het restafval aan door de grijze container ook eens per vier weken op te halen. De groene container kan in de zomermaanden eens per twee weken in plaats van wekelijks langs de weg worden gezet. Meppel gaat het verst. Daar moeten inwoners hun restafval zelf in ondergrondse containers stoppen.

Noordenveld wil dit systeem pas in 2020 ook doorvoeren, want het college vindt het een stap te ver om deze maatregel nu al in te laten gaan.

Vreemde eend in de bijt blijft Tynaarlo. Daar betalen inwoners per kilo voor het ophalen van afval.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu