Gemeente Noordenveld sluit coronajaar 2020 financieel positief af

Noordenveld sluit onzeker coronajaar financieel positief af. ANP

De gemeente Noordenveld sluit coronajaar 2020 af met zwarte cijfers. De plus in het huishoudboekje bedraagt netto bijna zeven ton.

Wethouder Alex Wekema is tevreden met het positieve resultaat. ,,Een jaar met ongekende omstandigheden en veel onzekerheden. Maar we moeten wel voorzichtig zijn”, stelt hij in een persbericht. ,,De herverdeling van onze belangrijkste inkomstenbron, het Gemeentefonds, ziet er voor 2022 niet gunstig uit. We hebben een zwakke vermogenspositie. Gelukkig kunnen wij deze iets herstellen door dit positieve resultaat.”

Scherp aan de wind zeilen

Net als in andere gemeenten geeft ook Noordenveld meer uit aan zorg aan inwoners dan dat er vanuit het Rijk geld binnenkomt. Het verlies van 445.000 euro wordt gedekt uit de reserve voor zorgkosten. Zonder het inzetten van deze reserve en een plus van een half miljoen voor grondexploitatie zou ook Noordenveld rood schrijven. ,,Wij moeten dus kostenbewust zijn en blijven en scherp aan de wind zeilen om financieel gezond te blijven”, stelt Wekema.

Begroting

,,Richting de begroting voor 2022 moeten dan ook belangrijke en mogelijk ingrijpende voorstellen gedaan worden om de huidige financiële uitdagingen het hoofd te kunnen bieden”, aldus Wekema.

De jaarrekening over 2020 wordt op 7 juli door de gemeenteraad besproken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu