Lichtpilaren bij DNK verdwijnen in 2022. Gemeente vindt groot onderhoud te duur

De Nieuwe Kolk in Assen met de lichtpilaren - Foto: DVHN

De lichtpilaren voor De Nieuwe Kolk (DNK) in Assen zijn aan groot onderhoud toe. Volgens de gemeente is het voordeliger om de pilaren daarom in het voorjaar van 2022 te verwijderen.

Het lichtkunstwerk van Studio Roosegaarde, genaamd Sensor Valley 8.0 , staat sinds 2013 voor de ingang van DNK. Het bestaat uit 15 interactieve lichtpilaren, die via sensoren reageren op aanraking of als er iemand langs loopt. De gemeente is verantwoordelijk voor groot, langdurig onderhoud. Maar de kwaliteit van het kunstwerk is al tijden niet zoals het zou moeten zijn. Verschillende pilaren werken niet en reparatie is dus noodzakelijk.

Onderhoud loopt in de papieren

Tegelijkertijd is over anderhalf jaar een groot onderhoud gepland. Geschatte kosten daarvan liggen tussen de 50.000 en 100.000 euro. ’Het zou praktisch en kostenbesparend zijn om reparatie en het groot onderhoud met elkaar te combineren,’ meldt de gemeente.

Assen gaat nu inzetten op herstel van de pilaren zodat deze tot het voorjaar van 2022 te bewonderen zijn. Daarna verdwijnt het kunstwerk, want groot onderhoud is te duur. Wie voor de herstelkosten gaat opdraaien, is de komende tijd onderwerp van gesprek tussen de gemeente en Studio Roosegaarde. Ook is nog onduidelijk wat er met de vrijgekomen ruimte gaat gebeuren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu