Gemeenten lossen ruzie op over vergoeding aan Reestmond: Meppel gaat meer betalen, Staphorst minder

Een slepend conflict tussen de gemeenten Staphorst, Westerveld en Meppel over de Gemeenschappelijke regeling Reestmond lijkt opgelost. De drie gemeenten hebben besloten om de verdeling van de financiën alleen te bepalen door het aantal medewerkers uit de betreffende gemeente dat een vast dienstverband heeft bij Reestmond.

Reestmond.

Reestmond. Foto: Daan Prest

Tot nu toe bepaalde niet alleen het aantal inwoners dat bij Reestmond werkt wat een gemeente betaalt, maar ook de grootte van de gemeente. Daardoor betaalde Staphorst naar eigen zeggen jarenlang veel te veel geld, voor relatief weinig afgenomen diensten. Meppel had door deze regeling juist financieel voordeel.

Deze regeling gaat per 1 januari 2021 in. Het houdt in dat Meppel 634.000 euro meer gaat betalen. Voor Staphorst betekent dat een besparing van een miljoen euro. Daarnaast neemt Staphorst nog eens dertig mensen van de groenafdeling in gemeentelijke dienst. Als die worden meegenomen is de besparing rond de 800.000 euro op jaarbasis.

Wat de gevolgen zijn voor de gemeente Westerveld is nog niet bekend. Daar moet het plan nog door de gemeenteraad worden behandeld. De gemeenteraad van Staphorst stemde deze week al in, Meppel geeft volgende week akkoord.

Mediator

Het trio gemeenten steggelt al jaren over de gelden die jaarlijks van de gemeenten naar Reestmond vloeien. Er moest zelfs een mediator aan te pas komen om de ruzie te beslechten. „Soms is het goed om er een derde partij naar te laten kijken als de belangen verschillend zijn”, vertelt wethouder Henk ten Hulscher van de gemeente Meppel. „Ja, het zijn ingewikkelde gesprekken geweest, maar ik heb er alle vertrouwen in naar de toekomst toe. Alle drie de gemeenten vinden dit werk té belangrijk.”

Reestmond is één van de grootste werkgevers in de regio. Het voert voor de gemeenten Meppel, Westerveld en Staphorst de Wet sociale werkvoorzieningen uit.

De Wolden stapte uit ontevredenheid uit de regeling

Uit Meppel werken er zo’n 200 mensen bij Reestmond, Staphorst levert rond de 30 werknemers en Westerveld 70. De Wolden stapte twee jaar geleden uit de gemeenschappelijke regeling, vanwege ontevredenheid over het resultaat.

„Met name toen De Wolden vertrok, begon Staphorst behoorlijk wat pijn te lijden in de portemonnee”, aldus wethouder Henk ten Hulscher. „Eind 2018 wilde Staphorst al een nieuwe regeling. Meppel heeft tot dit voorjaar het standpunt ingenomen: prima dat we dat doen, maar daar hebben we wel een goed plan voor nodig. De financiële druk bij Westerveld en Staphorst heeft ertoe geleid dat we sneller dan snel bij de drie gemeenteraden zijn voor een wijziging. De afgelopen jaren hebben wij als Meppel een voordeel gehad en heeft Staphorst meebetaald aan onze mensen. Dat loopt per 2021 af.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu