Raad Borger-Odoorn legt zich neer bij uitspraak in voetbalkwestie 2e Exloërmond

Ingang van het sportpark in 2e Exloërmond Foto: Harry Tielman

De gemeenteraad van Borger-Odoorn legt zich, net als het college, neer bij de uitspraak in het kort geding dat voetbalclub De Treffer ‘16 uit 2e Exloërmond tegen de gemeente had aangespannen.

Inzet was het opheffen van het speelverbod op de sportvelden. De rechtbank deed dinsdag uitspraak in het voordeel van de voetbalclub: de spelers mogen er weer een balletje trappen.

De Treffer ’16 lag de afgelopen jaren in de clinch met TEVV, de andere club in het dorp. De twee verenigingen kunnen het al lange tijd niet eens worden over het gezamenlijk gebruik van de faciliteiten en de velden. Een lange periode vol bemiddelingspogingen maakte niet dat beide clubs nader tot elkaar kwamen.

Motie

De voltallige gemeenteraad diende daarom in oktober 2019 een motie in die beide clubs drie opties bood: nader samenwerken of tot goede afspraken over het gebruik van de faciliteiten of ontzegging van toegang tot de velden. De clubs hadden tot 7 mei dit jaar de tijd om eruit te komen. De deadline verstreek en een oplossing bleef uit, waardoor de poort naar het sportpark op slot ging. De Treffer ’16 vocht dit besluit succesvol aan. TEVV, die momenteel nog een slapend karakter heeft, heeft aangekondigd ook volgend jaar weer op de velden te willen staan.

Alle fracties zijn het wel eens over de uitkomst van de rechtsgang: de uitspraak moet gerespecteerd worden. Volgens Roelof Tuin (CDA) wordt met het vonnis tijd gekocht om opnieuw een oplossing voor beide clubs te zoeken. De gemeente moet snel weer met iedereen om tafel te gaan, vindt hij. ,,Die motie was echt een laatste drukmiddel, niemand wenste de sluiting van de voetbalvelden”, aldus Tuin.

Kanttekeningen

Gemeentebelangen en GroenLinks plaatsen wel enkele kanttekeningen bij sommige bevindingen van de rechter. ,,De Treffer ’16 zou coöperatief en constructief hebben meegewerkt aan het zoeken van een gezamenlijke oplossing , luidde een van de conclusies. Hoe kun je dat bepalen als TEVV niet eens is gehoord? Of een van de opbouwmedewerkers?”, aldus fractievoorzitter Harm Greven van Gemeentebelangen.

Pieter de Groot (GroenLinks) denkt er in grote lijnen net zo over. ,,Dat TEVV dwars zou hebben gelegen? Dat heb ik zo niet ervaren.” Naar het effect van de uitspraak is het volgens hem gissen. ,,Het kan twee kanten op: of de hakken gaan nog verder het zand in of het biedt ruimte voor meer toegeeflijkheid naar elkaar toe.”

Niet groot genoeg

Henk Zwiep (PvdA) en Erik Huizing (VVD) denken een dorp als 2 e Exloërmond op termijn niet groot genoeg is voor twee verenigingen. Een nauwere samenwerking of een fusie zien zij als de beste oplossing. Zwiep: ,,Kijk je naar de KNVB-normen dan heb je minimaal 5000 inwoners nodig voor een gezonde club. Dat heeft 2 e Mond niet. Dit kan in de toekomst nog ingewikkeld worden.”

Nieuws

menu