Geopark De Hondsrug blijft lid van de Unesco-familie

Een sfeerimpressie vanaf de Hondsrug, dat de komende vier jaar de status van Unesco Geopark behoudt. Foto DvhN

Het was nog even spannend: is het Geopark De Hondsrug gelukt haar status van Unesco Global Geopark te behouden?

Dinsdagmiddag viel het verlossende woord: André van Es, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, maakte in Exloo bekend dat het Geopark de titel mag prolongeren. Daarmee blijft de Hondsrug aangesloten bij 120 Geoparken over heel de wereld.

Elke vier jaar volgt een toetsing

Het unieke, door de ijstijd gevormde Hondsruggebied tussen Groningen en Coevorden kreeg in 2013 de status van Geopark voor een periode van vier jaar. Want elke vier jaar toetst Unesco of de aangesloten parken nog voldoen aan de strenge criteria. Dan gaat het onder meer over educatie, duurzame ontwikkeling, versterking van de regionale identiteit en de samenwerking tussen alle partners binnen het gebied.

‘Een positief advies is niet vanzelfsprekend’

De afgelopen periode gingen uitgebreide rapportages van het park voor de evaluatie richting Unesco. Een kritische Unesco-commissie, met vertegenwoordigers uit Japan en Ierland, doorkruiste in september ettelijke dagen het Geopark; zij bracht vervolgens een positief advies uit. „Dat is niet vanzelfsprekend”, zo meldt Cathrien Posthumus, manager van het park. „Van de 35 parken die zijn beoordeeld kregen 12 een ‘gele kaart’, met aanbevelingen voor verbetering, anders raak je de Unesco-status kwijt. Wij zijn blij dat we het in één keer goed hebben.”

De geschiedenis van de Hondsrugdorpen wordt meer uitgelicht

Voor de komende jaren zet het park in op verdere ontwikkeling, samen met haar 180 partners (gemeenten, ondernemers en tal van andere organisaties). Dit gaat bijvoorbeeld over een langeafstands-wandelpad van Groningen over de Hondsrug naar Osnabrück en het meewerken aan de ‘OerToer’ van Marketing Drenthe. Ook wordt de geschiedenis van de dorpen op de Hondsrug meer uitgelicht: „Die dorpen liggen allemaal op de ruggen van de Hondsrug, op de oost- en westzijde, hoog en droog.”

Virtueel kijken hoe een hunebed wordt gebouwd

Hoog op het verlanglijstje staat nog het realiseren van een virtueel belevingspad bij het Hunzebos in Exloo. Bezoekers kunnen hier, met behulp van hun smartphone, aan de hand van filmjes ‘zien’ hoe het landschap er 100.000 jaar geleden uitzag en hoe hunebedbouwers in de prehistorie hun hunebed bouwden. De volgende Unesco-toetsing volgt in 2021.

Nieuws

Meest gelezen

menu