Geringe daling faillissementen Drenthe

Foto: ANP ANP

Noord-Nederland gaat mee in de dalende trend van faillissementen, al scoort Drenthe procentueel niet heel positief op de landelijke ranglijst.

In Drenthe ging vorig jaar 0,26 procent van het totaal aantal bedrijven failliet. Net als in de provincie Overijssel. De twee provincies moeten alleen Flevoland voor laten gaan op de ranglijst van regio's met relatief de meeste faillissementen.

Groningen staat met 0,21 procent vijfde op deze ranglijst, terwijl Friesland met 0,19 procent en een achtste plek er relatief gunstig voor staat.

Vooral faillissementen in groot- en detailhandel

De cijfers komen van Graydon, dat gespecialiseerd is in bedrijfsinformatie. Het cijfermateriaal verdient enige nuance, zegt Graydon-onderzoeker Frans van den Heuvel. ,,Drenthe beleeft wel een gezonde daling'', vindt hij. ,,En als het om dit soort cijfers gaat is Drenthe een wat lastige provincie omdat er relatief weinig bedrijvigheid is.'' Met andere woorden: een paar faillissementen kunnen al voor flinke uitschieters zorgen.

Drenthe zag het aantal faillissementen dalen van 248 stuks in 2014 naar 201 in 2015. Dat is een teruggang van 19,5 procent.

Die daling was in Groningen en Friesland hoger. Groningen zag het aantal faillissementen teruglopen van 259 naar 167 (- 36 procent) en Friesland van 245 naar 158 (ook - 36 procent). Dat is procentueel ook meteen de grootste daling in het land.

De meeste faillissementen in ons land werden afgelopen jaar genoteerd in de groot- en detailhandel (1356 maal), terwijl financiële instellingen (999 stuks) en bouwbedrijven (848) ook flink geraakt werden.

Zuid-Holland

Verreweg de meeste keren ging een bedrijf in Zuid-Holland failliet. In totaal was dat 1262 keer (in 2014 was dat 1512).

Er gingen in Nederland vorig jaar in totaal 6303 bedrijven failliet. Dat was 22 procent minder dan een jaar eerder. Van den Heuvel: ,,De dalende trend zette zich afgelopen jaar sterker door.''

Graydon verwacht dat in 2016 het aantal faillissementen verder zal afnemen en in de buurt zal komen van het aantal in 2008, toen de crisis net was begonnen. Er werd dat jaar 4904 keer een bankroet uitgesproken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu