Gerrie bestuurt al 30 jaar zijn tankwagen, met één arm en twee vingers. Nu niet meer. Het CBR verklaart zijn rijbewijs ongeldig: 'Ze pakken me hiermee alles af'

Gerrie Pol (64) uit Noordscheschut is al ruim dertig jaar een begrip in de agrarische wereld. Met slechts één arm, waaraan ook maar twee vingers zitten, stuurt hij zijn tankwagen vol melk door heel Nederland. Tot het CBR afgelopen juli uit het niets zijn rijbewijs ongeldig verklaarde. „Zonder dat ze mij gezien of gesproken hebben, nemen ze me alles af”, jammert Pol.

De chauffeur is er beduusd van. Toen Pol half juli terugkeerde van vakantie, had hij van het CBR bericht ontvangen over het verlengen van zijn rijbewijs. „Met mijn handicap moet je elke vijf jaar een medische keuring ondergaan. Mijn rijbewijs was geldig tot maart en ik wilde het tijdig verlengen. Voor de laatste keer, want ik moet nog ongeveer twee jaar tot mijn pensioen.”

De 64-jarige Pol kukelde bijna van zijn stoel toen hij las wat er stond. Per direct werd zijn rijbewijs ingenomen. Aanleiding zou zijn medische situatie zijn.

Pol: „Volgens een medisch adviseur van het CBR ben ik alleen geschikt om in een personenauto te rijden. Voor zwaarder verkeer moet je met twee handen aan het stuur kunnen rijden. Maar ik cross al sinds 1989 met de tankwagen door Nederland, met mijn ene arm. Ik schrok me een ongeluk.”

Sindsdien zit de chauffeur thuis. Bij zijn werkgever uit Hardenberg, die veelal rijdt voor melkverwerker DOC in Hoogeveen, kan hij niet meer aan de slag. Hij is strafbaar en niet verzekerd als hij nu achter het stuur van een vrachtwagen kruipt.

Door de beslissing van het CBR, kwam ook het reguliere rijbewijs van Pol in gevaar. „Ik had nog elf dagen om die opnieuw aan te vragen, anders zou ook die ongeldig worden verklaard. Het voelde alsof ik met mijn rug tegen de muur stond. Maar je moet wel, want het CBR heeft de machtspositie.”

Wet uit 2000

Hij liet het er niet bij zitten en spande met een jurist van ARAG een kort geding aan, om voorlopig zijn rijbewijs terug te krijgen. Het leverde weer een afwijzing op.

Het CBR beroept zich op wetgeving van twintig jaar geleden, waarin staat dat hij niet meer voldoet aan de geschiktheidseisen. „Maar ik ben in 2005, 2010 en 2015 nog gewoon goedgekeurd. Ze hebben dus al die tijd zitten slapen. Ik wist niets van deze wet.”

Om de klanten, bij wie hij geregeld op het erf kwam, op de hoogte te brengen, schreef hij een korte boodschap in de nieuwsbrief van de melkverwerker DOC. Toen zijn verhaal op social media werd gezet, ging het hard. De telefoon in huize Pol staat roodgloeiend. Honderden bekenden springen voor hem op de barricade. „Ergens is dat goed. Ik wil laten zien dat je met een handicap juist wél genoeg kan betekenen”, zegt Pol trots.

‘Ik word wel metselaar’

Er loopt een bezwaarprocedure tegen het CBR, om alsnog zijn doel te verwezenlijken „Ik ben begonnen in ‘de melk’ en daarin wil ik ook graag met pensioen gaan. Al verlengen ze mijn rijbewijs maar met twee jaar, het zou voor mij een wereld van verschil maken.”

Want veel anders dan het besturen van een vrachtwagen, zit er voor Pol niet in. „Bij de rechtszaak vroegen ze nog of ik ander werk kon zoeken. Toen zei ik: ‘Ja, tuurlijk. Ik word wel metselaar...’ Van die vragen waar je echt niets mee kan.”

 

De situatie maakt Pol woest. Over de geboren afwijking heeft hij geen moment zielig gedaan, zegt hij. „Toen ik klein was, werd ik ontmoedigd iets van het leven te maken. Ik zou toch niets kunnen betekenen voor de maatschappij. Ik heb keihard gewerkt om te komen waar ik nu ben. En dan wordt mij alles afgepakt.”

Hij richt daarmee zijn pijlen op de overheid. „Ze hebben daar de mond vol over dat gehandicapten een eerlijke kans in de maatschappij moeten krijgen. Nou, daar merk ik nu dus niets van. Ik moet kennelijk gewoon achter de geraniums gaan zitten. Mooi niet!”

Het CBR heeft tegenover Dagblad van het Noorden nog niet gereageerd op het verhaal van Pol.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu