Gerrit Jan van D. dichtte zichzelf hogere spirituele gaven toe

Gerrit Jan van D. dichtte zichzelf eerder in zijn leven hogere spirituele gaven toe. Voordat hij naar Ruinerwold trok, in een boerderij gehuurd door ‘messias’ Josef B., volgde hij korte tijd de Zuid-Koreaanse ‘messias’ Moon.

De boerderij in Ruinerwold.

De boerderij in Ruinerwold. ANP

Gerrit Jan van D. was in de jaren zeventig en tachtig lid van de Verenigingskerk, de Nederlandse tak van de Unification Church van van de Zuid-Koreaanse predikant Sun Myung Moon. Moon zag zichzelf als nieuwe messias. Uit internationaal onderzoekswerk blijkt dat zijn kerk agressieve methodes inzette, zoals isolement, om volgelingen rustig te houden.

Josef B. ziet zichzelf als messias

Van D. werd eerder deze week gevonden in Ruinerwold, in een afgesloten woonruimte (geen kelder) waar hij verbleef met een groep van zes jongvolwassenen, vermoedelijk zijn kinderen. De Oostenrijker Josef B., huurder van het pand in Ruinerwold, werd eerder deze week opgepakt op verdenking van vrijheidsberoving en blijft nog zeker veertien dagen vastzitten. B. ziet zichzelf, net als de in 2012 overleden Moon, als nieuwe messias, bevestigen bronnen.

Of hij zich op het erf in Ruinerwold ook als zodanig profileerde is niet bekend.

Ook Van D. werd gisteren aangehouden op verdenking van onder meer vrijheidsberoving en mogelijke mishandeling en het in gevaar brengen van de gezondheid van kinderen. Hij is zeer gelovig en dichtte zichzelf al eerder in zijn leven hogere spirituele gaven toe.

Van D. kreeg ‘signalen binnen’ van de verongelukte zoon van Moon

Een Engelse journalist die onder meer biografisch werk over Moon publiceerde, beschreef eind vorige eeuw een aantal voorvallen binnen de kerkbeweging in de jaren tachtig. Hij schreef onder meer dat ‘een Nederlandse broeder genaamd Gerrit van D.’ zei dat hij ‘signalen binnen kreeg’ van de in 1984 verongelukte zoon van Moon. Die zoon werd binnen de kerk gezien als koning van de geesten, hoger dan Jezus.

Wat gebruikelijk is onder volgelingen van Moon is dat ze zich afzonderen van hun familie, vrienden en verenigingen.

Je zou zeggen: dat deed Gerrit Jan van D. toen hij in de jaren tachtig alle banden met zijn familie verbrak. Maar de zaak ligt ingewikkelder. Anders, in ieder geval.

Zeker één broer van Gerrit Jan is namelijk nog altijd werkzaam binnen de Verenigingskerk, in Bergen aan Zee. Volgens een woordvoerder van de kerk is Gerrit Jan slechts een aantal jaren aanhanger geweest. Tot wanneer Van D. volgeling van Moon bleef, is niet exact bekend. Maar ergens in de jaren tachtig verdween hij in ieder geval voor zijn familie.

Zoektocht naar Van D. van familie leverde niets op

Zijn moeder overleed in 2017 zonder te weten waar haar zoon was. Een zoektocht van twee notarissen leverde niets op. De vader van Gerrit Jan, in protestants-christelijke kringen bekend schrijver van streekromans, leeft in een gesloten instelling voor ouderen en is dement.

Gerrit Jan van D. heeft broers, een zus, neven en nichten. Zelfs kinderen die niet bij hem in Ruinerwold woonden. Familie die door deze krant is benaderd wil niet uitgebreid praten, ze heeft een persverklaring gestuurd. Volgens de familie zijn drie kinderen van Gerrit Jan van D. hem ‘acht jaar geleden in Hasselt’ reeds ontvlucht en namen ze contact op met een ‘broer uit een eerder huwelijk’. ‘De familie is sindsdien onkundig gebleven van het bestaan van overige kinderen’.

De familie van Van D. is geschokt door de gebeurtenissen, wil met rust gelaten worden en zegt de politie te willen helpen.

Strenggelovige wortels, Nixon en de Yakuza

Gerrit Jan van D. heeft een stamboom met stevige strenggelovige wortels. Hij heeft, evenals een broer van hem, iets aantrekkelijks gevonden in de kerk van predikant Sun Myung Moon.

Beelden van Moon die massahuwelijken afsloot, voor duizenden mensen tegelijk, werden in de jaren zeventig wereldwijd bekend. Vanuit de Verenigde Staten bouwde Moon samen met zijn vrouw een internationaal zakenimperium op waar vermoedelijk miljarden dollars in omgingen.

Moons kerkorganisatie was tevens een invloedrijke politieke beweging. Moon (anti-communist) rekende onder meer de Amerikaanse presidenten Richard Nixon en Ronald Reagan tot zijn vrienden. Voor het oog van de buitenwereld verkochten volgelingen planten, bloemen en krantjes om geld in te zamelen.

Uit onderzoeken bleek dat de kerk onder meer banden had met de Yakuza, de Japanse maffia. De kerk richtte kranten op en stichtte scholen, volgelingen werden gedwongen om te werken onder schimmige omstandigheden. In Nederland werd in de jaren zeventig een vakantieoord in Bergen aan Zee aangekocht en omgedoopt tot Landgoed Huize Glory, nog steeds het centrum van de Verenigingskerk.

Tienduizenden euro’s contant geld

Gerrit Jan van D. woonde na zijn jaren bij de kerk nog langere tijd in Hasselt, waar hij de Oostenrijker Josef B. als buurman had. Volgens de burgemeester van De Wolden leefden Van D. en de zes ‘kinderen’ negen jaar in Ruinerwold, dus sinds 2010. Van D. kreeg daar een paar jaar geleden een herseninfarct, de politie trof hem maandag in slechte gezondheid.

De politie vond bij de huiszoeking bovendien tienduizenden euro’s aan contant geld.

B. vroeg zijn eigen familie meermaals om geld, vertelde zijn broer aan Oostenrijkse media. Jan van D., de jongeman waar de politie zondag als eerste mee sprak, in het café in Ruinerwold, worstelde met het afgezonderde leven, zo blijkt uit zijn berichten op sociale media. Hij was, afgaande op die berichten, werkzaam voor een bedrijfje in houtbewerking dat B. in juli oprichtte.

Zowel B. als Van D. wordt naast de verdenking van vrijheidsberoving verdacht van witwassen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu