Geschiedenis bedrijvigheid in Drenthe nu makkelijker te vinden, Drents Archief zet index handelsregister Kamer van Koophandel online

Winkels in de Singelstraat in Assen rond 1905. Foto: Drents archief

Welke bedrijven waren er rond 1935 gevestigd in Assen? En wanneer is opa begonnen met zijn winkel? Die vragen zijn eenvoudig te beantwoorden met behulp van de oude handelsdossiers van de Kamer van Koophandel. Het Drents Archief heeft deze week een lijst online gezet van de Drentse bedrijven die in de periode 1922-1980 stonden geregistreerd.

Het gaat om bedrijven die inmiddels zijn opgeheven of van bedrijfsvorm zijn veranderd. ‘Het is natuurlijk ontzettend leuk om te ontdekken wat er vroeger allemaal gebeurde in je dorp of dat je ontdekt dat je voorouders een eigen zaak hadden’, zegt Ferry Sieders van het Drents Archief. ‘Door alleen al te zoeken op mijn achternaam ontdekte ik dat er in de familie een caféhoudster was, maar dat er ook werd gehandeld in goud en zilverwerken’.

De index met de bedrijfsnamen is te vinden op de website van het Drents Archief in het overzicht van archiefstukken van de Kamers van Koophandel, onderdeel Handelsregister. De dossiers zelf zijn niet gedigitaliseerd. Bezoekers kunnen via de website van het Drents Archief een afspraak maken om een origineel handelsdossier in het Drents Archief te bekijken. De index is online gezet in het kader van de Maand van de Geschiedenis, rondom het thema Aan het werk.

Nieuws

Meest gelezen

menu