Geschokte bewoner buurtschap bij Ruinerwold: 'Ik voel me haast schuldig terwijl ik weet dat ik dat niet ben'

Politie bij de afgelegen boerderij in Ruinerwold. Foto: EPA

Ongeveer zeventig bewoners van de buurtschap Berghuizen bij Ruinerwold hebben dinsdagavond een besloten bijeenkomst bezocht over de bizarre vondst van een oudere man en vijf jongeren van 18 tot 25 jaar in een boerderij in hun buurt. Ze zouden negen jaar verborgen hebben gezeten in het pand.

Mogelijk tegen hun zin. De huurder van de boerderij, Josef B. (58), zit vast op verdenking van vrijheidsberoving. De buurtbewoners wisten niets van hun bestaan totdat deze week de politie een inval deed. De gemeente heeft 100 bewoners van het buurtschap Berghuizen uitgenodigd voor de bijeenkomst in zaal De Munnekeweer. ,,Het was volle bak”, zegt een gemeentewoordvoerster.

Burgemeester Roger de Groot van De Wolden probeerde volgens de woordvoerster vragen van de mensen zo goed mogelijk te beantwoorden. ,,Ook het sociaal wijkteam en de politie waren aanwezig. De bijeenkomst heeft bijna twee uur geduurd. Op heel veel vragen hebben we nog geen antwoord kunnen geven.”

Hoe kunnen we dit met z’n allen gemist hebben?

De woordvoerster vertelt dat de buurtbewoners geschokt waren en op de bijeenkomst hun gevoelens hebben gedeeld. ,,Het is een hele hechte gemeenschap. Ze kunnen zich niet voorstellen dat het in hun buurt is gebeurd. Je bent zo betrokken met elkaar. Ze zitten vol vragen. Vooral de vraag: hoe kunnen we dit met z’n allen gemist hebben?”

Een buurtbewoner laat woensdag desgevraagd weten niet dat ze niet aanwezig kon bij de samenkomst vanwege ziekte. Via de WhatsApp-groep van de buurt kreeg ze wel het een en ander mee. ,,Er werd geen nieuwe informatie gegeven, de avond was vooral bedoeld om emoties te delen en verhalen uit te wisselen.”

Deur geweigerd

Ook bij haar zit de schrik er goed in. ,,Ik heb zelf ook vier kinderen. Je vraagt je dan toch af: ‘Had ik niet eens langs moeten gaan? Had ik niet dit, had ik niet dat’. Maar daar heb je nu niets meer aan. Ik voel me haast schuldig, ook al weet ik dat ik dat niet ben.” Het nieuws is volgens haar ingeslagen als een bom. ,,Niemand kende die mensen, ook zij die probeerden contact te zoeken werd de deur geweigerd. Zo’n verhaal in je eigen buurt. Echt onwerkelijk.”

Een buurtgenoot was wel aanwezig op de bijeenkomst, ze wil niet met haar naam in de krant. Wat er besproken is die avond, blijft binnen vier muren. ,,We hebben afgesproken dat de info die er gedeeld is niet naar de media wordt gebracht.” Ze verwijst ons door naar de woordvoering van gemeente De Wolden. Wel laat ze weten dat de avond voor haar erg zinvol is geweest.

Misselijk en hoofdpijn

Ze is nog steeds in shock van het nieuws over de schuilboerderij aan de Buitenhuizerweg. ,,We waren er echt door lamgeslagen. Ik liep de hele dag misselijk rond en had hoofdpijn.” Ook twijfelt zij openlijk of ze niet iets had kunnen doen voor de bewoners in de boerderij. ,,Als het deze week niet naar buiten gekomen was, was het gewoon doorgegaan. Dan vraag je je toch af: ‘Ik heb de bewoner al een jaar niet gezien, had ik niet iets kunnen weten?’ Maar daarvoor is het te laat. We wisten het gewoon niet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu