Gesneuvelde Amerikaanse oorlogspiloot Arch B. Luper krijgt na 75 jaar een monument in Meppen

De 24-jarige Amerikaanse piloot Arch Luper verloor op 7 mei 1944 het leven toen zijn vliegtuig boven Duitsland door afweergeschut werd geraakt en in de Staatsbossen in Meppen neerstortte. Foto: Archief HVZ

Meppen – Ruim 75 jaar na de crash krijgt de gesneuvelde oorlogspiloot Arch B. Luper een herdenkingsmonument in Meppen. Dat wordt donderdag 7 oktober onthuld door burgemeester Renze Bergsma van de gemeente Coevorden.

De 24-jarige Amerikaanse piloot Luper liet het leven toen zijn P-51 B Mustang boven Duitsland door afweergeschut werd geraakt en in de Staatsbossen in Meppen neerstortte.

Anne de Vries Hoek

Het gedenkteken is een initiatief van Kees van Dijk, Berco Hoegen, Jan Tienstra en Marcel Zantingh. Het viertal heeft enkele jaren geleden het plan opgevat in de nabijheid van de crashlocatie van piloot Luper een gedenkteken te plaatsen. Als een eerbetoon, maar ook om mensen te informeren over de noodlottige gebeurtenis.

De belangenvereniging De Lange Möpper heeft vervolgens het initiatief genomen om bij de Anne de Vries Hoek een geschikte locatie in te richten waar het gedenkteken - in de vorm van een plaquette - kan worden geplaatst.

Verantwoordelijk voor onze vrijheid

Zantingh is blij dat het is gelukt. ,,We kunnen met elkaar dankbaar zijn voor wat Luper heeft gedaan in de oorlog in het belang van onze vrijheid. Dat mogen we nooit vergeten en zoiets verdient een monument.”

De Amerikaanse vliegenier werd dood in de nabijheid van het toestel gevonden met een ongeopende parachute. Arch werd in Zweeloo begraven en herbegraven op de Amerikaanse militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten. In 1948 werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar Amerika en herbegraven in Grant in de staat Oklahoma.

‘Herinneringen moeten scherp blijven’

Bij veel inwoners is volgens Zantingh in beperkte mate bekend dat er tijdens de oorlog een vliegtuig is neergestort en dat de piloot hierbij om het leven is gekomen. ,,De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels ruim 75 jaar achter ons, maar de herinneringen moeten scherp blijven.”

De gebeurtenissen rondom de dood van Arch Luper zijn ook vastgelegd in het vorig jaar verschenen boek van Zantingh. ,,Wel gebogen, maar niet gebroken” - over de oorlogsgeschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo.

Onthulling

Oorspronkelijk waren de initiatiefnemers voornemens de plaquette te plaatsen in 2020 (in kader 75 jaar bevrijding), maar vanwege de coronapandemie moest de ceremonie worden uitgesteld.

Het herinneringsmonument - mede in kader van 75 jaar bevrijding - wordt donderdag om 13.30 uur onthuld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu