Gesneuvelde militairen sober herdacht bij monument Lutterhoofdwijk Coevorden

Bloemen leggen bij het herdenkingsmonument bij de dam over de Lutterhoofdwijk. Foto: Herman Woltersom

Bep Houwen en Minie Vos hebben zondagochtend namens de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden bloemen gelegd bij het herdenkingsmonument bij de dam over de Lutterhoofdwijk tussen Coevorden en De Krim.

Bij de sobere herdenking was vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig.

De bloemlegging gold ook als een eerbetoon aan Sipke Beetstra, de veteraan die 29 november 2019 op 100-jarige leeftijd is overleden. Beetstra kwam jaarlijks op 10 mei naar Coevorden voor de herdenking bij de Bentheimerbrug om stil te staan bij de gesneuvelde militairen Bernardus Drenth uit Musselkanaal en Jitse Veenstra uit de Wilp. Beide soldaten sneuvelden tijdens de grensbewaking bij Coevorden op 10 mei 1940. Terwijl zij niets vermoedend langs de Lutterhoofdwijk fietsten werden zij zonder enige waarschuwing dood geschoten.

Op 10 mei 2019 onthulde Beetstra samen met mevrouw Marietje Keizer-Goselink het herdenkingsmonument bij de dam over de Lutterhoofdwijk. Van de vier Nederlandse militairen van de 2e Compagnie van het Eerste Grensbataljon was Beetstra nog de enige overlevende.

Het monument bestaat uit een betonring waar stukken rails uitsteken. Op de avond van 9 mei 1940 werden de betonringen met behulp van enkele omwonenden op de weg geplaatst. De betonring is in 2016 gevonden ter hoogte van waar vroeger de brug van Goselink en een kazemat was en fungeerde bij de Duitse inval als wegversperring.

Nieuws

Meest gelezen

menu