Gestrand op station Assen

Reizigers wachten op hun trein Marjolein Knol

Ga niet de weg op, is dinsdagochtend het advies. Reizen via het spoor is voor tientallen mensen het proberen waard. Met wisselend succes. Koffie en thee zijn gratis op het station in Assen.

,,Wacht even, hoor. Effe een fotootje voor de baas." Reggie moet naar Groningen. Met de trein. Eigenlijk een uur geleden al. Maar voorlopig staat ie op het station in Assen. Het fotootje is van het beeldscherm met treintijden. Rijdt niet, rijdt niet, rijdt niet.

 

Op perron 2 staat een man met een NS-medewerker te praten. ,,Je kunt beter naar het Westen rijden, daar is het lekker warm." Maar hij moet naar Groningen. En hij komt uit Beilen, dus hij is al een mooi eindje op weg. Maar dat laatste stuk naar Stad zit er voorlopig niet in. ,,Nee, thuis werken is geen optie. Naar huis gaan wel. Want ik vrees dat ik er pas om een uur ben. Ik denk dat ik een dag vrij neem."

Een vrouwenstem schalt over de perrons. Dat koffie en thee gratis zijn voor de gestrande reizigers. Help u zelf bij de supermarkt to go.

Reggie hoeft geen koffie en ook geen thee. ,,Ik heb thuis al gehad." Hij werkt in een hardloopzaak net buiten het centrum van Groningen. ,,Of we die ook hebben?" Hij kijkt naar de spikes die met klittenband onder de schoenen van de verslaggever zijn bevestigd. ,,We hebben ze wel gehad, maar ze zouden prima in de aanbieding kunnen vandaag."

De trein op perron 2 vertrekt naar Zwolle.

Nog geen minuut later komen drie Spaanse studentes aangewandeld. Met rolkoffers. ,,Sjjjiphol Airport?"

Nuria, Cristina en Judith zijn net drie dagen in Groningen geweest. Feest vieren bij een vriendin. Maar ze willen echt vanmiddag om kwart voor drie met het vliegtuig naar Barcelona. Morgen is het feest in Spanje. Driekoningen is een nationale feestdag.

Dankbaar nemen ze twee foto's van het telefoonscherm met alternatieve reizen naar Schiphol. Ze móeten met de trein, want ze hebben al kaartjes. En de taxi vanuit Groningen naar Assen was al duur genoeg voor de drie studentes. Nee, ze willen zelf niet op de foto. Koffie en dan de coupé in, graag. Misschien dat ze het nog redden, die vlucht naar huis.

In de spiegelgladde straat schuin tegenover het station rijdt een dame op een scootmobiel voorbij. Sjaal om het hoofd, de blik strak op de weg. Wat nou, code rood...

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu