Getuige over agressieve chauffeur wandelvierdaagse Westerbork: 'Die is niet helemaal goed wijs'

Garage-eigenaar Henk Strijker uit Westerbork zag hoe een 58-jarige dorpsgenoot met piepende banden en in vliegende vaart langs de kinderen die meeliepen met de avondvierdaagse reed. ,,Ik dacht meteen: die is niet wijs!”

Strijker was begin van de avond bij een vriend aan het Van Weezelplein, midden in het dorp. Hij staat in de voortuin als hij een auto hard hoort remmen. Een busje belemmert het zicht een beetje, maar hij ziet hoe de auto met vliegende vaart achteruit rijdt.

,,Die is helemaal niet goed wijs”, denkt hij. Kinderen springen aan de kant, sommigen huilen. Ouders zijn verontwaardigd. De automobilist rijdt vervolgens met een noodgang door. In de bocht richting het Westeinde raakt zijn autospiegel de verkeersregelaar, die niet gewond raakt.

Jonge kinderen

Aan de vierdaagse deden honderden kinderen uit het dorp mee. Mensen die voorin de groep liepen zeggen niks te hebben meegekregen van het incident. ,,Het was dusdanig dat je zegt: hier speel je met levens”, zegt de ooggetuige Strijker.

Op openbare basisschool de Lindelaar, één van de twee scholen in het dorp, is het incident in sommige groepen besproken in het kringgesprek. ,,Ik heb begrepen dat alleen de laatste groep kinderen het echt heeft meegemaakt. Dat zijn vooral de jongere kinderen, van zes en zeven jaar. Mijn collega’s hebben verhalen gehoord van kinderen die er niet van konden slapen”, zegt directeur van de school Dolf Dekker.

Opgepakt

De politie heeft de man, die door getuigen werd herkend als een 58-jarige dorpsgenoot, opgepakt op verdenking van poging tot doodslag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu