Getuigen natuurbrand Alteveer: 'Het vuur verspreidde zich razendsnel'

De 10-jarige Jarno Glas maakte deze foto van het begin van de brand in het Mensingebos. Foto: Jarno Glas

Oud-brandweerman Jan de Vries staat tegenover de ingang van het bos te kijken naar de voorbijrazende brandweerwagens. ,,Wij zagen het gebeuren.”

,,Maar we hebben het niet aangestoken, hoor!”, haast hij zich erachteraan te zeggen. Nadat hij de eerste sirene hoorde wilde hij even een kijkje nemen. ,,We waren hier rond vier uur”, zegt hij. ,,Het begon klein, maar het vuur verspreidde zich razendsnel.”

De 10-jarige Jarno Glas zag het ook. De kleinzoon van een brandweercommandant laat foto’s zien. ,,Kijk, zo begon het.” Op de foto is vuur te zien, midden op de heide. ,,Toen ging het ook het pad over.”

Een moeilijk karwei

Uit de wijde omtrek zijn brandweermannen bezig het vuur te bestrijden. ,,Het is op een open vlakte, op de heide. Met die wind erbij, die ook nog eens lijkt te draaien.” Een moeilijk karwei.

Uit het bos komen twee scouts aangelopen met de handen vol spullen. Het gebouw van de scouting grenst aan het bos. ,,We mochten er eigenlijk niet in, maar we hadden twintig gasflessen binnen staan. Die hebben we eruit gehaald.” Zorgen om het gebouw hebben ze niet. ,,Het lijkt niet die kant op te gaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu