Leden motorclub No Surrender komende herfst gehoord over moord op Ralf Meinema. Einde jaar inhoudelijke behandeling kofferbakmoord met verdachte Hans O.

In september en oktober worden de drie opgeroepen getuigen gehoord die mogelijk een nieuw licht kunnen schijnen op de moord op Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen. Een van hen is de zoon van de ex-baas van No Surrender, Henk Kuipers uit Emmen.

Ralf Meinema werd dood gevonden in kofferbak auto.

Ralf Meinema werd dood gevonden in kofferbak auto.

De verhoren zijn gepland op 15 september en 28 oktober, zo maakten de rechters van de rechtbank Assen tijdens een pro-formazitting op dinsdagochtend bekend.

De 43-jarige Hans O. uit Emmen, hoofdverdachte in de zogeheten kofferbakmoord, blijft in de gevangenis zitten. De kofferbakmoord draait om de dood van de toen 31-jarige Ralf Meinema. O. en zijn advocaat Nico Meijering waren niet aanwezig bij deze zitting.

Ralf Meinema uit Klazienaveen

Ralf Meinema werd in de ochtend van 31 maart 2017 aangetroffen in de kofferbak van zijn zwarte Mercedes die boven het Stieltjeskanaal tussen Zandpol en Coevorden bungelde. De achterkant van de auto was blijven steken op de wal van het kanaal. Meinema was gruwelijk toegetakeld.

De rechters vertelden dat er inmiddels contact is geweest met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om een dna-deskundige te laten kijken naar sporen van O. die zijn gevonden op de broekzak van Meinema. De deskundige zal moeten beoordelen of het verhaal van O. hout snijdt. Hans O. verklaart dat hij Meinema de dag voor zijn dood heeft ontmoet en een hand heeft gegeven. Ook zou hij achter het stuur van de Mercedes van Meinema hebben plaatsgenomen. Op die manier zou zijn dna op Meinema zijn gekomen.

De expert van het NFI moet beoordelen of dit scenario überhaupt mogelijk is. Het Openbaar Ministerie heeft de dna-deskundige ook de verklaring van O. opgestuurd, zodat de expert dit beter kan beoordelen.

Hans O. werd afgelopen oktober voor de tweede maal aangehouden als verdachte in deze zaak. Begin 2018 werd hij ook al gearresteerd, maar liet justitie hem na drie maanden voorarrest gaan. Er was te weinig bewijs. O. ontkent iets met de zaak van doen te hebben. Advocaat Meijering van Ficq Advocaten vroeg bij de vorige niet inhoudelijke zitting al aan de rechters om drie getuigen te mogen horen.

Henk Kuipers van No Surrender

De rechtbank ging daarmee akkoord. Een van hen is de zoon van Henk Kuipers, de voormalig grote baas van No Surrender. Ook een ander lid van No Surrender moet bij de onderzoeksrechter langskomen voor een gesprek. Een andere getuige, uit Klazienaveen, moet ook worden gehoord.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat die verhoren in september en oktober plaats gaan vinden. Tussendoor zal er nog een pro formazitting worden gehouden. Waarom Meijering de leden van No Surrender als getuige wil horen, is onduidelijk.

De inhoudelijke behandeling van de kofferbakmoord, met verdachte Hans O., staat gepland op donderdag 25 november. ,,Met de mogelijkheid voor een tweede dag: dat zal dan maandag 29 november zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu