Gevaarlijke situatie in centrum Coevorden: auto's gebruiken voetgangersgebied als sluiproute (en rijden veel te hard)

Een auto die gebruik maakt van de Schoolstraat en de Molenstraat als sluiproute. Foto: Herman Woltersom

Automobilisten die geen zin hebben in omrijden vanwege de afsluiting van de rotonde op het Stationsplein in Coevorden gebruiken het voetgangersgebied in het centrum als sluiproute.

Volgens omwonenden is de sluiproute al bijna twee weken in gebruik, sinds de afsluiting van de rotonde op maandag 18 mei.

Hoe ziet die sluiproute eruit?

Auto’s komende vanuit de Krimweg die de omleiding negeren rijden vanaf de Wilhelminasingel rechtsaf de Schoolstraat en Molenstraat in. Zo bereiken ze - na het oversteken van de Friesestraat - uiteindelijk de Molenbelt, Aleida Kramersingel en de Van Heutszsingel. Daarbij wordt volgens bewoners in het centrum door de ‘sluipers’ ook veel te hard gereden.

Politiewoordvoerder Anne Kok zegt dat de politie op de hoogte is van de situatie en de sluiproute. Volgens haar zijn er nog geen boetes uitgedeeld, noch klachten vanuit de buurt over de fout rijdende automobilisten ontvangen. ,,Mogelijk is er sprake van verwarring bij automobilisten, in plaats van luiheid. Anderzijds houden wij wel een oogje in het zeil en krijgen automobilisten een bekeuring als zij zich niet aan de regels houden.”

Frappant is overigens dat de gemeenteraad van Coevorden eerder deze week besloot dat in een deel van de Friesestraat weer auto’s mogen gaan rijden . Dat betekent dat het verkeer straks via de Friesestraat wordt geleid naar de Schoolstraat en de Wilhelminasingel. Volgens wethouder Stegen is stapvoets rijden daarbij het credo: ,,De verkeersveiligheid staat voorop.” Wanneer auto’s weer in dit deel van het centrum mogen rijden, is nog niet bekend.

Tijdelijk wegdek voor het stationsgebouw

Het stationsgebied ligt momenteel open en wordt ingrijpend vernieuwd, waaronder de rotonde. Die is tot en met vrijdag 26 juni afgesloten.

Doorgaand verkeer kan vanuit de Stationsstraat wel de Wilhelminasingel oprijden en vice versa, dankzij een tijdelijk wegdek voor het stationsgebouw, maar niet de Van Heutszsingel. Om niet de omleiding om het centrum hoeven te gebruiken, wordt de sluiproute door het voetgangersgebied gebruikt.

Trein- en busreizigers kunnen in die periode alleen gebruikmaken van het busstation, de parkeerplaats en de fietsenstalling aan de overzijde van het station, aan de kant van de Holwert en toegankelijk via de spoortunnel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu