Gevaarlijke tijgermuggen duiken opnieuw op in Assen

Een tijgermug. Foto: Archief

Er zijn dit jaar in Assen opnieuw tijgermuggen gevonden. Dit blijkt uit de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De tijgermug is een insect dat van oorsprong niet in Nederland voorkomen en kan verschillende virusziekten verspreiden bij mens en dier.

In Assen worden sinds acht jaar tijgermuggen gevonden. Ze kunnen dengue (knokkelkoorts), zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking verspreiden.

Toezichthouder NVWA vermeldt op de website alleen waar en wanneer de exotische muggen gevonden zijn. Hoeveel muggen er per vondst zijn gedaan staat niet op de site. Die gegevens worden in 2021 op de site gepubliceerd. Het kan volgens het platform gaan om grote aantallen. Zo trof de NVWA vorig jaar in Valkenburg 350 tijgermuggen aan.

'Behoorlijk hardnekkig'

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: ,,In Valkenburg is de tijgermug dit jaar opnieuw gesignaleerd, er zijn tussen 7 mei en 22 september twaalf vondsten gedaan, waarbij we niet weten hoeveel muggen er gevangen zijn. Als je bedenkt dat de NVWA na iedere vondst een bestrijdingsactie uitvoert, was het probleem behoorlijk hardnekkig."

Naast Assen zijn er ook tijgermuggen gevonden in de gemeenten Lansingerland, Westland, Montfoort, Lelystad, Emmeloord, Breda, Bladel, Sittard en Valkenburg. Daarnaast werden er gelekoortsmuggen gezien in Haarlemmermeer (Schiphol) en in Moerdijk.

Volgens de stichting platform Stop invasieve exoten, die de muggencijfers bijhoudt, gaat het in vijf gemeenten om importeurs van gebruikte banden. Daarnaast zijn de insecten te vinden in zogeheten Lucky bamboo kamerplantjes.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu