Het overlast-azc in Hoogeveen: 'Gevangenis? Men kan hier zo vertrekken'

Lijkt de handhaving en toezichtlocatie (htl) voor overlastgevende asielzoekers in Hoogeveen op een gevangenis? Nee, zegt locatiemanager Klaas van der Veen. ,,Men kan hier zo vertrekken.’’

Een paar buurtbewoners zijn er al gespot, in het zogeheten htl-parkje. Vooral uit nieuwsgierigheid of om er de hond uit te laten (mag niet!). Maar voor veel Hoogeveners is het park nieuw.

Openbaar toegankelijk

Het stukje groen ligt bij het asielzoekerscentrum (azc), net buiten de voormalige gevangenismuur aan de zonnige zuidkant. Op gezette tijden is het parkje openbaar toegankelijk is. Jong gras, picknickbankjes en een ‘verdwaalde’ bloembak proberen er samen het beste van te maken.

De voormalige betonnen gevangenismuur, hoge ijzeren hekken en tal van bewakingscamera’s zetten de begrippen sfeer en gezelligheid weliswaar in een ander daglicht, maar wie zich daar niet aan stoort kan in het parkje even fijn genieten van de zon en de rust.

Behalve tussen 14 en 16 uur. Dan gaat het toegangshek op slot en is het park het domein van lastpakken die aan hun gedrag werken.

Ernstige overlast

Het gaat om asielzoekers die vanwege (zeer) ernstige overlast of een aaneenschakeling van misdragingen in een regulier azc doorgestuurd zijn naar de handhaving en toezichtlocatie (htl) in Hoogeveen.

De htl is de opvolger van de extra begeleiding en toezichtlocatie (ebtl), aso-azc in de volksmond. Die proef was geen succes. Overlastgevende asielzoekers hadden meer bewegingsvrijheid, maar zorgden ook voor overlast en diefstal in en rond winkelcentrum De Weide.

In de htl worden momenteel 24 personen opgevangen. Er is plaats voor 50 overlastgevende asielzoekers. De speciale locatie kent een strikt regime. Met gedragstrainingen, verplichte programma’s, controles, intensieve gesprekken en observaties.

Ook mogen de overlastgevende asielzoekers zich niet buiten de htl-locatie begeven of bezoek ontvangen. Een en ander is mogelijk op basis van artikel 56 in de vreemdelingenwet. Vrijheidsontneming, zoals in een echte gevangenis, mag niet.

Actueel

De vergelijking met een gevangenis is actueel. Over twee tot drie weken doet de rechtbank Noord-Nederland uitspraak in een zaak die is aangespannen door een 26-jarige asielzoeker uit Gambia. Hij vindt de htl een verkapte gevangenis en stelt dat zijn opname een onvrijwillig karakter had.

Volgens locatiemanager Klaas van der Veen gaat de vergelijking tussen beide instellingen mank. ,,Bij een gevangenis kun je niet zomaar vertrekken en zit je voor een langere periode vast. Dat is in de htl niet aan de orde.’’

Lastpakken die vanuit een ‘gewoon’ azc overgeplaatst worden naar de htl in Hoogeveen verblijven hier maximaal dertien weken. ,,Maar’’, weet Van der Veen, ,,als je goed meedoet en verbetering laat zien, kun je na vijf weken al weer terug naar een regulier azc.’’

‘We sluiten hen niet op’

Wie geen zin heeft om aan zijn gedrag te werken of het strakke regime niets vindt, kan er zelf voor kiezen om de opvang te beëindigen. Van der Veen: ,,Dat staat de mensen vrij, we sluiten hen niet op Ze krijgen dan een dagkaart voor het openbaar vervoer en kunnen gaan.’’

Van de ongeveer negentig asielzoekers die vanaf februari van dit jaar in Hoogeveen zijn geplaatst, is de helft voortijdig op eigen initiatief vertrokken. Waar deze personen vervolgens verblijven, is niet duidelijk. Het vermoeden bestaat dat ze de grens over steken en van land naar land ‘hoppen’.

Zo’n 25 procent van de lastpakken in de htl is volgens de locatiemanager inmiddels succesvol terug geplaatst in reguliere azc’s. De 24 overlastgevende asielzoekers die momenteel worden opgevangen, zijn allen man. Ze zijn overwegend tussen de 25 en 30 jaar. ,,De oudsten zijn tussen de 45 en 50 jaar’’, weet Van der Veen.

Het is inmiddels rond 14.00 uur. Het htl-parkje, waar de pers werd bijgepraat over het reilen en zeilen van de overlast-azc, gaat weer tijdelijk op slot.

Nieuws

Meest gelezen

menu