Gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen: vullen of leegstand

Een deel van het gevangeniscomplex Norgerhaven. Foto: Archief DvhN

Gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen moet open blijven, ook nadat de Noorse gevangenen vertrekken. Dat vinden Kamerleden van VVD, CDA, ChristenUnie, SP en PvdA.

Sluiting of leegstand van de gevangenis in Veenhuizen is geen goede optie, vinden de Kamerleden. Ook na 1 september, het moment waarop de ruim tweehonderd gedetineerden uit Noorwegen vertrekken, moet de bajes open blijven.

„De situatie is heel zorgelijk”, zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. „Het is belangrijk dat de gevangenis open blijft. Voor het personeel en ook omdat het een heel goede inrichting is. Ook is het belangrijk dat we in de regio werkgelegenheid behouden.” De ChristenUnie pleit voor een onderzoek naar manieren om Norgerhaven open te houden.

Behoud is de inzet

Behoud is ook de inzet van het Asser VVD-Kamerlid Erik Ziengs. „In het regeerakkoord staat uitdrukkelijk dat er in de regio’s geen gevangenissen worden gesloten”, zegt hij. „Dat lijkt me voorlopig een goede garantie dat er naar een oplossing zal worden gezocht.”

De SP wil van minister Sander Dekker (VVD) de garantie dat de gevangenis open blijft. De PvdA kondigt Kamervragen aan. „Het is triest dat het personeel opnieuw in onzekerheid zit”, zegt het Groningse PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. „Honderden gezinnen zijn van Norgerhaven afhankelijk, dus sluiting mogen we zeker niet laten gebeuren.”

Schrikken

Het was schrikken voor Veenhuizen, toen vorige week bleek dat de Noorse gevangenen terug naar Noorwegen gaan. Uitgerekend in het jaar waarin Veenhuizen als voormalige Kolonie van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst van Unesco hoopt te komen, dreigt het dorp zijn tweede gevangenis kwijt te raken.

Hangt Veenhuizen een doemscenario boven het hoofd? Eind 2013 zwaaide de halfopen inrichting Groot Bankenbosch de laatste gevangene uit en voor september dit jaar vertrekt de laatste van de 242 Noorse gedetineerden uit Norgerhaven. Dan blijft met Esserheem nog één bajes over in het bekendste gevangenisdorp van Nederland. Dat wil Veenhuizen niet.

Verlies arbeidsplaatsen

Sluiting van Norgerhaven betekent het verlies van ruim 250 arbeidsplaatsen en leegstand van een monumentaal gebouw. Vandaar dat de directie, de ondernemingsraad en de politiek in Drenthe flink op de trom slaan. Ze willen dat Norgerhaven opnieuw wordt gevuld met Nederlanders. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) beloofde in 2015 dat er Nederlandse gedetineerden in de gevangenis komen als de Noren zijn vertrokken. Dat was 2015, nu zijn we drie jaar verder. Of Teevens opvolger Sander Dekker de belofte van zijn partijgenoot nakomt, is de vraag. „We kunnen hier nog niets over zeggen”, stelt zijn woordvoerder.

Geen geruststellende boodschap voor Veenhuizen. Nederland kampt met een overschot aan cellen. Mocht Norgerhaven sluiten, dan moeten de personeelsleden elders binnen het gevangeniswezen een baan zoeken. Ontslagen zullen ze waarschijnlijk niet worden, vakbonden en Justitie hebben afgesproken de komende jaren niet te korten op gevangenispersoneel.

Overplaatsing?

Maar overplaatsing naar de Randstad, waar de gevangenissen kampen met een personeelstekort, ziet menigeen niet zitten.

Net als de Drentse VVD’er Ziengs hameren veel andere Noordelingen op het regeerakkoord, waarin het kabinet heeft afgesproken om gevangenissen buiten het Westen zoveel mogelijk te ontzien. Plaats een deel van de gedetineerden in de Randstad over naar Veenhuizen, klinkt het. „Wij hebben personeel genoeg.”

Nieuws

Meest gelezen

menu