Geweld in gevangenis Norgerhaven: twee maanden cel geëist

Foto archief DvhN

Voor het mishandelen van een medegevangene in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen eiste het Openbaar Ministerie dinsdag twee maanden cel tegen een 50-jarige Rotterdammer.

Voor het mishandelen van een medegevangene in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen eiste het Openbaar Ministerie dinsdag twee maanden cel tegen een 50-jarige Rotterdammer.

Hij sloeg in januari 2013 een medegevangene terwijl hij een pen in zijn hand had. De brak af en een deel bleef steken in de wang van het slachtoffer. De man kon daarna drie dagen niet praten.

De Rotterdammer zat vast in Veenhuizen omdat hij tot twaalf jaar cel was veroordeeld voor moord. Nadat hij het schoonmaakbaantje van de medegevangene overnam, begon die man vervelend tegen hem te doen, verklaarde de Rotterdammer in de rechtszaal. De spanningen liepen op totdat de man hem uiteindelijk begon te duwen en te slaan en hij geen kant op kon. Toen deelde de Rotterdammer naar eigen zeggen twee vuistslagen uit, puur uit zelfverdediging. Dat hij de pen nog in de handen had, had hij niet door, verklaarde hij.

Overgeplaatst

Het slachtoffer vertelde de politie een heel ander verhaal: de Rotterdammer zou hem uit het niets zijn aangevlogen. De officier van justitie geloofde ook niet dat sprake was van zelfverdediging.

Na de mishandeling zaten beide mannen een paar weken in de isoleercel. Daarna werd het slachtoffer, die volgens de Rotterdammer ruzie had met de hele afdeling, overplaatst naar een andere gevangenis. De man uit Rotterdam heeft zijn straf voor de moord inmiddels uitgezeten en is weer vrij.

Dat de mishandelingszaak pas na drie jaar aan de rechtbank werd voorgelegd, is volgens de officier de schuld van de politie: daar heeft het dossier lang op de plank gelegen.

Of de Rotterdammer opnieuw de cel in moet, bepaalt de rechtbank op 26 januari.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu