Gewelddadige overval met ‘lullige buit’: eis 5 jaar cel

Foto: Archief DvhN

Assen ,,Doe het licht eens uit.” Een vrouw uit Peize wordt op 1 juli midden in de nacht naast haar man wakker. Ze ziet aan het voeteneind van hun bed twee mannen met capuchons op staan. Een overval.

Terwijl een van de mannen haar man bij de keel grijpt en ‘ik ga jou schieten’ roept, duwt de ander haar onder het dekbed en zegt dat ze moet blijven liggen. Ze is bang dat ze verkracht of vermoord wordt. 112 bellen, zoals haar man haar toeschreeuwt, lukt niet.

Ondertussen wordt hun zoon in de logeerkamer door een man die bovenop hem springt in elkaar geslagen. De overvallers vertrekken via een keukenraam met onder meer een mobiele telefoon, een tas en een portemonnee.

Het grootste deel van de buit vindt de politie later terug in de tuin. Er is alleen 60 euro meegenomen.

Volgens het Openbaar Ministerie waren twee Groningers van 41 en 38 twee van de drie daders. Tegen hen eiste het OM gisteren in de rechtbank in Assen vijf jaar cel. Omdat de oudste begin vorig jaar vervroegd vrijkwam na een eerdere celstraf voor een woningoverval, wil de officier van justitie dat hij het laatste deel van die straf, één jaar cel, nu ook gaat uitzitten.

Als de overvallers weg zijn, lukt het de zoon van het gezin wel 112 te bellen. De politie gaat met meerdere auto’s naar Peize en enkele agenten komen onderweg tussen Vries en Donderen een verdachte auto tegen, die er vandoor gaat. Via binnenweggetjes en met gedoofde lichten rijdt de auto naar Assen, achtervolgd door meerdere politieauto’s. In de wijk Peelo verliest de bestuurder de macht over het stuur.

Drie mannen vluchten. Na een zoektocht door de wijk, waarbij de politie een waarschuwingsschot lost, worden twee mannen aangehouden. In de auto liggen spullen met hun DNA erop en in de woning in Peize is een koord van een hoodie achtergebleven met het DNA van de 41-jarige Stadjer erop.

De mannen ontkenden gisteren in de rechtszaal hun betrokkenheid bij de overval. Verder zwegen ze. De twee zitten ruim een half jaar vast.

In de vluchtauto vindt de politie ook de telefoon van een derde man. Verder komt er twee keer gedetailleerde informatie over zijn betrokkenheid bij de overval in Peize binnen. ,,Hij is verhoord, maar er waren te weinig aanwijzingen om hem vast te kunnen houden”, aldus de aanklaagster. De man is nog wel verdachte.

,,Wat moet het een angstige nacht zijn geweest als er opeens mannen naast je bed staan”, zei de officier. ,,En dat voor een lullige buit van 60 euro. Ik vraag me echt af waarom deze overval is gepleegd.” De mannen kwamen volgens haar binnen door het enige raam dat die nacht op een kiertje stond: dat van de badkamer.

De slachtoffers waren niet bij de rechtszaak, omdat ze dat niet aankunnen, zei de officier. Ze hebben nog altijd psychische klachten en de zoon van het echtpaar houdt door het geweld waarschijnlijk blijvend letsel aan zijn voet over. Hij en zijn moeder eisen in totaal bijna 2000 euro schadevergoeding.

Uitspraak: 6 februari.

Nieuws

Meest gelezen

menu