Ook aan de andere kant van de wereld is het spannend. Gezin van beachvolleybalster Katja Stam volgt vanuit Klijndijk haar olympisch avontuur. ‘Ze heeft het toch maar even geflikt’

Het is 4.15 uur in de ochtend. In huize Stam in Klijndijk brandt al licht. Hun dochter Katja begint vandaag aan de Olympische Spelen in Tokio.

Gespannen en grappen voor de tv. Zus Maaike, moeder Janneke, vader Ron en broer Lars Stam

Gespannen en grappen voor de tv. Zus Maaike, moeder Janneke, vader Ron en broer Lars Stam Foto: DVHN

Katja Stam (22) is officieel olympiër. De beachvolleybalster is samen met partner Raïsa Schoon begonnen aan het toernooi in Tokio. De tribunes van het imposante stadion bleven leeg. Daar had haar familie willen zitten, maar die verzamelt zich deze ochtend aan de andere kant van de wereld in de huiskamer in Klijndijk.

Plaagstootjes

Moeder Janneke heeft gisteravond tot laat gewerkt in de gehandicaptenzorg en kon bijna in één ruk door. Ook vader Ron is er vroeg bij. Zus Maaike meldt zich rond half 5. Zoon Lars, de diesel van de familie, moet vijf minuten voor de wedstrijd wakker worden gemaakt.

Of ze gespannen zijn? Ze zeggen van niet maar hun handelingen verraden wat anders. Ron checkt tien keer of het echt wel goed komt met de livebeelden vanuit Tokio, Janneke zet nog maar een pot koffie. Broer en zus overtoepen elkaar met plaagstootjes, over elkaar en over Katja die er via het grote scherm bij is.

Slungelig talent

Dat ze daar op het zand van Tokio staat is een wonder op zich. Dankzij het uitstellen van de Spelen met de nodige wijzigingen in de top van het beachvolleybal als gevolg, greep Katja haar kans. ,,De kans was ongeveer 5 procent en ze heeft het geflikt’’, stelt vader Ron.

Al die kilometers met Katja naar jeugdwedstrijden, de afwijzing van het Nederlands jeugdelftal toen ze 14 was, de tranen die er toen waren en de lach die er voor in de plaats is gekomen, komen naar boven. Hun slungelige talentvolle dochter is een wereldtopper . ,,Puur op karakter. Ze heeft klappen gekregen maar staat nu gewoon op het hoogste podium’’, zegt Janneke.

Temptation Island

Ga er maar aan staan. Als jonge twintiger debuteren op de Spelen. Tegenstander van dienst: de wereldkampioenen uit Canada. Een buitenstaander kan kijkend naar de wedstrijd snel concluderen dat de spanning ook voelbaar is bij Stam en Schoon. De familie Stam ziet het direct aan de meiden in het oranje. ,,Het loopt niet lekker. We zien het aan Katja maar ook Raïsa kennen we inmiddels goed. Als die niet breeduit lacht weten we hoe laat het is.’’

Het is bijna half zes en de eerste set is verloren. Vader Ron houdt zich in: ,,Ik kan wel doen of de krant er niet bij is, maar zo werkt dat niet.’’ Als hij live aanwezig is bij wedstrijden roept hij nooit, maar als hij alleen kijkt of met Janneke kan hij weleens uit de bocht vliegen. Vanochtend blijft het bij een paar beschaafde verbasterde vloekjes. De jongere zus en broer van Katja hebben minder last van pottenkijkers en grappen verder: ,,Wie is die vrouw op televisie? Ik ken haar ergens van. Ze kijkt als een verleider van Temptation Islands.’’

Fanatiekelingen

‘Jullie praten te veel’, pareert hun moeder. Die is ondertussen het epicentrum voor bellende en appende buren, familie en vrienden. Iedereen wil Katja zien maar de NOS kiest voor het uitzenden van hockey. De buurvrouw en buurmeiden hebben de zoektocht naar beelden thuis opgegeven, en sluiten aan in de huiskamer van de familie Stam.

5.45 uur. Ook de tweede set gaat naar de Canadezen. Einde wedstrijd. Voor het eerst vandaag is het een paar seconden stil in huis. Ze weten hoe Katja zich nu voelt. Die kan heel slecht tegen haar verlies. Net als de rest van het gezin. Stuk voor stuk fanatieke sporters. Maaike: ,,Met de kerstdagen kan het hier heel gezellig zijn. Na een verloren bordspel stapt er altijd wel iemand uit de groepsapp van de familie.’’

Contact met Tokio

Ze hebben veel contact met Tokio. Vlak voor de wedstrijd nog berichtjes tussen de zussen. Katja belt vaak met haar ouders. Dat telefoontje kan vandaag even op zich laten wachten omdat ze waarschijnlijk baalt van het eerste resultaat. Ron stuurt een appje naar Tokio. ,,Jammer, Hopelijk kun je de volgende wedstrijd meer ontspannen spelen’’, met twee dikke kussen er achteraan.

Katja Stam en Raïsa Schoon spelen maandag hun tweede wedstrijd. De wekker wordt dan niet gezet in Klijndijk, want dan begint ze om 14.00 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Olympische Spelen
menu