Gezocht: Waar is het schilderij van opa Geert?

Wie heeft het schilderij van opa Geert aan de muur hangen? Coby Aalders (38) uit IJsselstein is naarstig op zoek naar het portret van haar overleden opa, dat voor het laatst in een kringloopwinkel in Assen is gezien.

Het schilderij, iets groter dan een A4 en omlijst door bruin eikenhout, hing altijd aan de muur bij de tante van Coby Aalders uit IJsselstein. Maar na haar overlijden, zo’n drie jaar geleden, is de familie het portret uit het oog verloren.

Raadsel

,,Opa Geert uit Hoogkerk had dertien kinderen die verspreid door het land zijn gaan wonen. We hebben niet met iedereen evenveel contact’’, zegt Coby.

Het is dus een raadsel aan welk haakje het schilderij naar haar tantes dood is terechtgekomen. Maar Coby vermoedt dat het ergens in Drenthe hangt.

Kringloopwinkel

Jackelien (29), de stiefdochter van Coby en toevallig ook een Aalders, woont in Zuidlaren en werkt in Assen. Een jaar geleden brengt ze na het werk met haar man nog een bezoek aan kringloopwinkel Het Goed in Assen. Daar valt haar oog op het portret van een oude man met fikse bakkebaarden, een asgrijze baard en een pet. ,,Ik zei nog tegen mijn man: dat lijkt wel familie’’, zegt Jackelien. ,,Zijn gezichtsuitdrukking is kenmerkend voor de famillie Aalders.’’

Wanneer ze begin dit jaar een bezoek brengt aan haar vader en Coby, ziet ze een schilderij met daarop een oude man en een oude vrouw. ,,De opa en oma van Coby’’, zegt Jackelien.

Verkocht

Daarna laat Coby de foto van haar opa’s portret zien en vertelt ze dat het origineel verloren is en ze het graag terug wil. ,,Ik herkende het schilderij direct van de kringloopwinkel’’, zegt Jackelien.

Ze belt met Het Goed om te vragen of ze het schilderij nog hebben. Maar tevergeefs. ,,Een medewerker van de winkel herkende het schilderij en vertelde dat het is verkocht. Aan wie is onbekend.’’

Familie

Met de kennis van nu had Jackelien het portret destijds beter zelf kunnen kopen. ,,Maar dat is achteraf’’, zegt Coby. Het sterkt in ieder geval het vermoeden dat het portret hoogstwaarschijnlijk ergens in Drenthe hangt.

Coby hoopt het familieschilderij terug te vinden, zodat ze het aan haar 80-jarige vader kan geven. ,,Mijn opa heeft het gekregen vlak voordat zijn vrouw overleed. Het hoort dus bij onze familie’’, zegt Coby. Het portret is ongeveer 35 jaar geleden gemaakt door ene Jan Kuipers.

Contact

Het toevallige spoor van de kringloopwinkel in Assen loopt dus dood. Via sociale media en deze krant probeert Coby het schilderij alsnog terug te krijgen. ,,We hopen dat iemand het herkent en contact met ons opneemt.’’ Ook als de huidige eigenaar het nog niet wil afstaan mag die zich melden. ,,Dan weten we in ieder geval waar het is. Mocht diegene het later alsnog kwijt willen, dan weet hij ons te vinden’’, zegt Coby.

Mocht iemand het familieschilderij herkennen of tips hebben, dan kunnen ze mailen naar coby_aalders@live.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu