Gezocht: jonge meubelstoffeerders

130 vmbo-scholieren kregen donderdag een kijkje achter de schermen bij meubelstoffeerders Vepa en Ten Caat in Hoogeveen. Doel: nieuwe medewerkers werven, want die zijn hard nodig in de meubelstoffeerbusiness

Tekort dreigt

,,Iedereen heeft dromen en als je zo jong bent als deze scholieren dan heb je allerlei grote plannen, een opleiding tot productiemedewerker hoort daar vaak niet bij," legt Inge Wiekema, directie assistent bij Vepa, het probleem uit. Toch dreigt er in de toekomst een tekort aan goede meubelstoffeerders te ontstaan. Daarop riepen de Hoogeveense bedrijven de 'dag van de meubelstoffeerder' in het leven. De scholieren kregen een inkijkje bij alle facetten van het vak: van het bekleden van nieuwe en gebruikte meubels, totaan de montage en de afwerking ervan.

"Doet dat geen pijn?"

,,Als we één leerling enthousiast kunnen maken voor dit mooie vak dan ben ik al blij," zegt Wiekema. Ze leidt donderdag de hele dag verschillende groepjes vmbo'ers door de fabriek. Vragen hebben de scholieren genoeg: "Waarom gebeurt dit niet door robots?" vraagt een jongen die toekijkt hoe medewerkers verschillende platen op elkaar lijmen. "Dat is omdat dit geen grote series zijn, daar kun je niet tegen programmeren," legt Wiekema uit. En bij het zien van naaisters die vliegensvlug hoezen aan elkaar naaien vraagt iemand zich af of dat geen pijn doet aan haar handen, lachend schudt ze nee.

Liever video-editor

Of de dag ook daadwerkelijk nieuwe medewerkers zal opleveren moet in de toekomst blijken. Echt enthousiast zijn de jongeren nog niet, geven ze schoorvoetend toe. Ze willen liever video-editor worden of sportleraar. Maar Wiekema geeft de hoop niet op: "Het zit nu ergens in een bovenkamertje, hopelijk borrelt het straks als ze moeten kiezen welke richting ze op willen, weer boven."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu