Gift van 2 ton voor groepsaanpak zwangere vrouwen Veenkoloniën

Een groepsconsult voor zwangeren in Groningen in 2014. Archieffoto: Jan Willem van Vliet

Dankzij een gift van twee ton van een filantropisch vermogensfonds krijgen zwangeren en jongeren in de Veenkoloniën extra begeleiding.

Het programma Kans voor de Veenkoloniën heeft 10 miljoen euro gekregen van de rijksoverheid om de gezondheid van inwoners van dertien gemeenten in de Drentse en Groningse Veenkoloniën te verbeteren. Een van de concrete projecten is extra begeleiding voor kansarme zwangeren en tieners. Met de twee ton van het goede doelen-fonds kan die hulp sneller en vaker worden gegeven.

In de Veenkoloniën hebben inwoners een slechtere gezondheid dan gemiddeld in Nederland en worden ze ook minder oud. De gedachte is dat dit al begint rond de geboorte, door bijvoorbeeld een moeder die rookt en een baby die minder gezonde voeding krijgt.

Het project Goede Start houdt in dat zwangere vrouwen niet in hun eentje naar de verloskundige gaan maar in een groep. Deze methode is wetenschappelijk onderzocht en heet dan Centering Pregnancy. Zwangere vrouwen blijken tips over gezondheid en opvoeding eerder van elkaar over te nemen dan van deskundigen die boven ze staan. Een vergelijkbare aanpak is er bij jonge ouders, die niet alleen naar het consultatiebureau gaan maar groepsgewijs. En bij tieners zijn op scholen dit soort groepsbijeenkomsten.

De methode is in de regio rond Hoogeveen bij ruim duizend zwangeren uitgeprobeerd. Binnenkort gaat het ook in de andere gemeenten van de Veenkoloniën van start. Een belangrijk deel van de 10 miljoen voor Kans voor de Veenkoloniën gaat in deze aanpak zitten.

Nieuws

menu