Gigafraude autohandel Hoogeveen: vuurwapens, dure auto’s en miljoenen euro’s

Foto: politie

Het Openbaar Ministerie is samen met de landelijke recherche een gigantische fraude op het spoor. Bij het autobedrijf Klok & Smit BV in Hoogeveen is maandag een inval geweest.

Daarbij zijn onder andere 3 vuurwapens, 161 auto’s, 6 motoren en 1 boot in beslag genomen. Ook heeft de recherche - samen met de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) - beslag laten leggen op 22 panden. Achttien daarvan staan in Hoogeveen, twee in Oude Pekela, een in Zuidwolde en een in Emmen.

Gigantische fraude

Maandag viel de politie het autoverkoopbedrijf Klok & Smit aan de Marconistraat in Hoogeveen binnen, bevestigen bronnen aan DvhN. Ook werden twee woningen in de omgeving van Hoogeveen doorzocht. Dat gebeurde door een onderzoeksteam van de Landelijke Recherche dat gespecialiseerd is in financieel-economische criminaliteit. Volgens het landelijk parket van het OM is met de invallen mogelijk een gigantische fraude blootgelegd.

Er werden vijf mannen aangehouden. Donderdag is ook nog een 51-jarige vrouw uit Hoogeveen gearresteerd. Twee mannen moeten langer vast blijven zitten. Het gaat om een 28-jarige man uit Libanon en een 48-jarige man uit Hoogeveen. Een 38-jarige man uit De Wolden is weer vrijgelaten, maar blijft net zoals de anderen verdachte.

Klok & Smit BV heeft als enige aandeelhouder BEMA Hoogeveen BV. De bestuurder daarvan is een 48-jarige man uit Hoogeveen. Een oud-bestuurder (eind 2015 stapte hij er uit) is een 38-jarige man.

Er is geprobeerd om in contact te komen met de leiding van Klok & Smit. Bij de werkplaats van het autobedrijf wordt wel opgenomen. Een medewerker laat weten dat er inderdaad politie is geweest. ,,Verder geef ik geen commentaar. Wij zijn gewoon open en aan het werk. Het is druk.’’ Op de vraag of we de directeur of leidinggevenden misschien te spreken kunnen krijgen, wordt ontwijkend geantwoord.

Vlak voor drie uur vrijdagmiddag heeft een van de betrokkenen contact gehad met DvhN. Hij wees er op dat het autobedrijf slechts een directeur had en niet twee. 

Voor ruim 40 miljoen aan export-auto's verkocht

Het vermoeden is dat het autobedrijf tussen eind 2012 en nu voor ruim 40 miljoen euro aan export-auto’s verkocht. Dit gebeurde alleen maar met cash geld. De auto’s werden vooral verkocht aan Libanezen die in Berlijn wonen. ,,Het zit hem in de contante betalingen’’, vertelt Elsbeth Kleibeuker van het Landelijk Parket van het OM. ,,Het vermoeden bestaat dat dit geen zuiver geld is.’’ Ze bedoelt daarmee te zeggen dat er crimineel geld, via de autohandel, werd witgewassen.

De verdenking van het OM ten opzichte van de zes verdachten is dat zij deelnamen aan een criminele organisatie die via een malafide autohandel geld heeft witgewassen, valsheid in geschrifte en identiteitsfraude pleegde en de belasting ontdook. ,,We vermoeden dat dit het topje van de ijsberg is.’’

Nieuw soort fraude

De politie, FIOD en de Belastingdienst zien de laatste tijd een nieuw fenomeen opduiken. Export-auto’s die met cash geld worden opgekocht en verkocht door malafide handelaren, zegt Kleibeuker. ,,Die kopen tweedehands lease auto’s in een bulk op, maar dragen nergens btw af over die voertuigen’’, laat de woordvoerder weten. Vaak wordt gebruik gemaakt van nep-facturen en zogenoemde plofbedrijven. ,,Dit ontduiken van de omzetbelasting in Nederland of een andere lidstaat van de Europese Unie is een fiscaal misdrijf.’’

Wat is er allemaal in beslag genomen?

 • 161 voertuigen
 • 6 motoren
 • 1 boot
 • 3 vuurwapens
 • patronen
 • 1 stroomstootwapen
 • 1 gaspistool
 • 1 boksbeugel
 • 2 busjes pepperspray
 • 4 horloges
 • 500.000 euro aan contant geld

Nieuws

menu