Gijzelnemer bewakers gevangenis Hoogeveen na 23 jaar uit tbs

Aan de tbs-behandeling van een 48-jarige man komt na 23 jaar een einde. De man werd in de jaren negentig veroordeeld voor gijzeling van gevangenispersoneel bij een gewelddadige ontsnapping uit De Grittenborgh in Hoogeveen.

De officier van justitie had de rechtbank in Assen twee weken geleden gevraagd om de tbs met een jaar te verlengen. Maar daar gaat de rechtbank niet in mee. De rechtbank is het eens met zijn advocaat Niek Heidanus. Hij pleitte ervoor om de tbs op te heffen, omdat de man ook op een andere manier behandeld kan worden.

De ontsnapping van de man met twee medegevangenen uit gevangenis De Grittenborgh kwam begin jaren negentig groot in het nieuws. De destijds 23-jarige Rotterdammer, die vastzat voor een bankoverval, besprong twee vrouwelijke bewakers en stak ze neer. Hij deed dat samen met de twee medegevangenen.

Gewonde vrouwelijke bewakers gegijzeld

Een mannelijke bewaker die de twee vrouwen te hulp schoot, raakte ook gewond. De drie gevangenen namen de gewonde vrouwelijke bewakers in gijzeling, waarop hun collega’s de deuren openden. Daardoor konden de gevangenen ontsnappen.

De Rotterdammer meldde zichzelf na twee dagen weer bij justitie, nadat hij contact had gezocht met zijn advocaat. In december 1994 werd hij in hoger beroep veroordeeld tot een paar jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij woont nu al jaren op een resocialisatie-afdeling van de GGZ-kliniek in Zuidlaren, waar hij wordt voorbereid op terugkomst in de maatschappij.

Leven lang hulp nodig

De rechtbank oordeelt dat de man met een zogenoemde rechterlijke machtiging verder behandeld kan worden. Dan valt hij niet meer onder het strafrecht, krijgt hij meer vrijheid en kan over ruim een jaar waarschijnlijk begeleid gaan wonen buiten de kliniek in Zuidlaren. Op basis van deskundigenrapporten concludeert de rechtbank dat het resocialisatietraject goed is verlopen. Wel stelt de rechtbank vast dat de man vanwege zijn psychische zwakheden zeer waarschijnlijk zijn hele leven lang hulp en begeleiding nodig zal hebben. De rechtbank vindt dat het niet noodzakelijk is om dat nog langer in het tbs-regime te doen.

Nieuws

Meest gelezen

menu