Glasvezel Noord klaar voor groei

Coöperatie Glasvezel Noord is de nieuwe naam van coöperatie Breedband Noordenveld Zuidwest. De naamsverandering is nodig om de vleugels uit te slaan in heel Noord-Drenthe en zo mogelijk daar buiten.

De eerste stappen zijn daar gisteren officieel voor gezet tijdens een feestje in Schipborg. De uitnodiging kwam van de initiatiefnemers van Glas van Aa tot Hunze, die vanuit Gasteren bezig zijn om in de gemeente Aa en Hunze breedband internet uit te rollen. Inmiddels is bij dat initiatief ook Loon (gemeente Assen) aangehaakt, dat in ruime meerderheid heeft aangegeven graag een glasvezelaansluiting te willen. Ook de initiatiefnemers voor breedband voor het gebied rond Zeijen, Donderen en Lieveren worden nu actief onder de nieuwe vlag.

Bij het feestje presenteerde de coöperatie een nieuwe website , waarop de gelieerde gebieden zijn aangegeven samen met de initiatieven die nu overwegen om ook aan te sluiten. Het maakt duidelijk hoe het particulier breedbandinitiatief als een olievlek uitbreidt.

 

De Noord-Drentse coöperatie ontpopt zich langzaam tot een wat grotere speler op de markt met ruim drieduizend potentiële aansluitingen. Dat kan ruim verdubbelen als ook andere initiatieven in het gebied aanhaken. Dat moet de club dan nog wel grotendeels waarmaken.

Voor een deel van het gebied staat de aanleg van glasvezel al voor de deur. Voor de nieuwe aanhakers begint nu de wervingscampagne. De opdracht daarbij is om 65 procent van de adressen in het gebied lid te maken van de coöperatie. Dat wordt volgens Glas van Aa tot Hunze nog best een spannende zaak, omdat in een flink deel van het gebied al wel snel internet wordt aangeboden. Het hangt volgens voorzitter Meindert Krijnsen af van de onderlinge solidariteit in de dorpen af of het ook echt gaat lukken, maar daar wordt de rest van het jaar flink werk van gemaakt. De aansluiting bij Glasvezel Noord houdt wel in dat de aanleg zeker gesteld is zodra die magische grens wordt gepasseerd.

De samenwerking moet moet leiden tot een netwerk dat ook op termijn betaalbaar blijft.

Nieuws

menu