Glasvezelclubs krijgen jaar uitstel van betaling voor meer vlees op de botten

Eerst moet het netwerk volledig zijn gerealiseerd, voordat lening wordt terugbetaald. Foto Shutterstock

Drie Drentse glasvezelinitiatieven hebben uitstel van betaling gekregen van de provincie Drenthe en de gemeenten, waarin zij actief zijn.

Het gaat om de Coöperatie Sterk Midden-Drenthe, Glasvezel De Wolden en de Coöperatie Glasvezel Noord, die in Drenthe voorop lopen. Ze krijgen een jaar langer de tijd om te beginnen met het aflossen van de miljoenen, die ze van provincie en gemeenten leenden voor het aanleggen van snel internet.

Pas betalen als netwerk volledig is gerealiseerd

Volgens de provincie en de betrokken gemeenten lopen de genoemde burgerinitiatieven bij de aanleg van glasvezel buiten hun schuld vertraging op. Het idee achter het uitstel: pas als het netwerk volledig is gerealiseerd, wordt er genoeg verdiend om de leningen af te betalen.

In november schetste Roel Seele, algemeen directeur van Sterk Midden-Drenthe, in de gemeenteraad nog een heel positief beeld van de voortgang. Er waren wat tegenslagen en het aantal aansluitingen bleef met 2700 ‘een paar honderd’ achter, maar verder was er geen vuiltje aan de lucht.

Oplevering was puur symbolisch

En was het niet zo dat Sterk Midden-Drenthe al vorig jaar juni de voltooiing van het netwerk vierde? ,,Dat was puur symbolisch’’, zegt Seele in een reactie. ,,Ons netwerk is pas in oktober opgeleverd.’’ Naar eigen zeggen heeft hij in december de laatste rekening ‘van een ton of zes’ betaald aan de aannemer. ,,En dan kunnen we niet ook nog even een stuk rente en aflossing op tafel leggen.’’ Volgens Seele heeft het uitstel niets te maken met een gebrek aan abonnees.

Glasvezel De Wolden was ook zonder uitstel overeind gebleven, maar Gerhard Kippers is er wel blij mee: ,,We hebben nu een jaar langer de tijd om vlees op de botten te krijgen.’’

Glasvezel Noord: hoopvol voor fase twee

Glasvezel Noord heeft één deel reeds afgerond en is nog druk doende om voor fase twee voldoende voorinschrijvingen te vergaren. ,,We moeten 65 procent dekking hebben, maar komen na een jaar campagne voeren niet verder dan 50 procent. Met de provincie en betrokken gemeenten gaan we om tafel om te kijken hoe we dit tekort kunnen afdekken. Ik ben hoopvol.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu